Türkiye ''kısmen'' özgür !

Merkezi ABD’nin başkenti Washington D.C.’de bulunan düşünce kuruluşu Özgürlük Evi (Freedom House), yıllık raporunda Türkiye’ye ciddi eleştiriler yöneltti.

Türkiye kısmen özgür !
28 Ocak 2015 Çarşamba 23:40 tarihinde eklendi.
Merkezi ABD’nin başkenti Washington D.C.’de bulunan düşünce kuruluşu Özgürlük Evi (Freedom House), yıllık raporunda Türkiye’ye ciddi eleştiriler yöneltti.
 
Örgütün son raporunda Türkiye’de sansür uygulandığı, yargı bağımsızlığına müdahale edildiği, özgürlüklerin kısıtlandığı ve kadın karşıtı söylemlerin arttığına dikkat çekildi. 
 
Dünya genelinde, baskıcı yönetimlerin özgürlüklerin kısıtlanması yönünde bir eğilim gösterdiği belirtilen raporda, ‘‘Rusya’nın, Ukrayna’yı işgal etmesi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattal el-Sisi’nin demokratik kazanımları geriye çekmesi, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın basın özgürlüğü ve sivil topluma karşı giriştiği şiddetli kampanya, Çin’de merkezi otoritenin güçlendirilmesi gibi olaylar dünyanın her yerinde demokratik standartları göz ardı etmenin kanıtları oldu’’ görüşüne yer verildi. 
 
Örgüt, 2014 yılını değerlendirdiği son raporunda dünyanın, demokrasi ilkelerine dayalı uluslararası bir sistem oluşturmaktan şu anda son çeyrek yüzyıldır hiç olmadığı kadar uzaklaştığı görüşünü savundu. Özgürlük Evi, tüm dünyada demokrasi açısından kazanımdan çok kayıp olduğuna dikkat çekti.
 
Rapora göre demokrasi standartlarında gerileme görülen ekonomik ve bölgesel öneme sahip ülkelerin sayısında önemli bir artış olduğu vurgulandı. Rusya, Venezuela, Mısır, Tayland, Nijerya, Azerbaycan, Macaristan ve Türkiye’de ifade özgürlüğünün İnternet kısıtlamalarıyla ihlal edildiği, eğitim, iş ve seyahat gibi alanlarda bireylerin kendi kararlarını vermelerinin engellendiği belirtildi.
 
Türkiye yine ‘kısmen özgür ülkeler’ listesinde
 
Raporun Türkiye bölümünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın demokratik çoğulculuğa karşı son derece sert bir mücadele yürüttüğü savunuldu. Türkiye’de bağımsız medyanın baskı altına alındığını belirten Özgürlük Evi, ‘‘Erdoğan açıkça medya sahiplerinden, kendisini eleştiren gazetecilere sansür uygulanmasını yada işten atılmalarını istedi. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına saygı duymadığını söyledi. Gazetecileri tehdit edip, bayan gazetecileri azarladı. Okulların müfredatına, tuhaf, radikal değişiklikler yapılmasını emretti’’ görüşüne yer verdi.
 
Türkiye, Özgürlük Evi tarafından yine ‘kısmen özgür ülke’ olarak nitelendirilen ülkeler arasında gösterildi. 1 puanın en iyi, 7 puanın en kötü olarak hesaplandığı cetvelde Türkiye’nin özgürlük notu, 3,5. insan hakları notu 4, siyasi haklar notuysa 3 olarak değerlendirildi.
 
Raporda, Türkiye’de anayasal olarak yargının bağımsız olduğu, ancak hükümetin atamalar ve terfilerle yargıçları etkilediği savunuldu. Özgürlük Evi, kadın-erkek eşitliğinin anayasada güvence altına alınmasına karşın, uygulamada hükümetin cinsiyet ayrımcılığını körükleyen söylem kullandığını, işgücünde yer alan kadın sayısının az olduğunu ve aile içi şiddetin arttığını belirtti. 
 
Demokratik özgürlükler sıralamasında Suriye’yi son basamağa yerleştiren Özgürlük Evi, Tunus’un 2014’te, özgürlükler konusunda ilerleme sağlayan tek ülke olduğunu açıkladı.

DHA