"Türkiye paylaşılan bir ülke mi olacak?"

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Türk milleti tüm zamanların en şanslı dönemini yakalamışken mutfakta yangın çıkarmak isteyenler bulunduğunu belirterek, ''Küresel güçler savaş düzeni aldılar ve mevzileri bizim topraklarımız üzerinde kuruyorlar'' dedi.

Türkiye paylaşılan bir ülke mi olacak?
20 Aralık 2012 Perşembe 19:24 tarihinde eklendi, 1.289 kez okundu.

 

TBMM Genel Kurulu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinde MHP Grubu adına son sözü alan Şandır, en verimsiz bütçe görüşmesini yaptıklarını söyledi. Sadece bir şekil şartının yerine getirildiğini dile getiren Şandır, görüşmelerin, bunun ötesinde bir fonksiyonunun olmadığını ileri sürdü. 
 
2012 bütçe görüşmelerinin Sayıştay raporları olmadan yapıldığına dikkati çeken Şandır, ''Bu ilk kez oluyor. Anlaşılan AKP milletin gözünden bir şeyler saklama telaşına düştü. Israrlı taleplerimize rağmen bu raporlar gelmeden komisyonda müzakereye başlanmış ve tamamlanmıştır. Bu göz göre göre bir hukuk ihlalidir'' şeklinde konuştu. 
 
''Meclis'in denetim yapmasına lüzum yoktur'' demenin anayasaya aykırı olduğunu belirten Şandır, hükümetin 2011 yılı işlemlerinin bu sayede şaibeli hale geleceğini öne sürerek, hesabın Yüce Divan'da sorulacağını ifade etti. 
 
Orta Vadeli Plan'ın süresi içinde sunulmadığını da kaydeden Şandır, ''Devlet bürokrasisi, hükümetin sunduğu bu plana göre bütçe hazırlamaktadır. Ama siz planı 37 gün geç ilan ettiğiniz için devlet bürokrasisi bu bütçeyi sizin politikalarınızın dışında hazırlamak durumunda kalmıştır. Usul esastan önce gelir. Usule uymayan bir düzenleme sakat kalır'' dedi. 
 
AK Parti Hükümeti'nin kendisinden önce hiç iyi uygulamalar yapılmamış gibi hareket ettiğini belirten Şandır, ''Tüm konuşmacılarınız 'bugüne kadar yapılan iyi bir şey yok, ne yapılmışsa biz yaptık' diyor. Bu hangi psikolojinin dışa vurumudur- Suçluluğun mu kibrin mi- Bana göre her ikisi de sağlıklı ve faydalı bir durum değildir. Ülkeyi 10 yıldan bu yana AKP iktidarı tek başına yönetiyor. Artık kendinizi kendinizle mukayese ediniz. Gelecekle değil, siz geçmişle boğuşuyorsunuz'' ifadelerini kullandı. 
 
57. Hükümet'in 3.5 yılda 3 ortaklı bir iktidar olmasına rağmen teslim ettiği Türkiye'de enflasyonun düşme trendine girdiğini, borçlanma faizlerinin düştüğünü, yükselen bir büyümenin yakalandığını, cari açık ve dış ticaret açığının problem olmadığını ve birçok yapısal düzenlemenin gerçekleştirildiğini anlatan Şandır, bir istikrar ve güven ortamının tesis edildiğini, etnik bölücü terörün artık kan akıtamaz duruma getirildiğini söyledi. 
 
''Bugün ülkemiz dünden daha iyi ve daha güzel bir durumda değildir'' diyen Şandır, 10 yılda ülkenin hiçbir temel ekonomik sorununun çözülmediğini, milletin birçok sosyal sorunla boğuşmakta olduğunu kaydetti. 
     
''Çiftçi her üründe zarar ediyor''
     
Hükümet'in ''büyüdük kalkındık'' demesine rağmen işsizlik verilerinin bu iddiayı desteklemediğini ifade eden Şandır, şöyle devam etti: 
 
''Ortada iki sonuç var; biri işsizlik. Bu kadar büyüdünüz, işsizlik hala yüzde 9.1. Kırsalı bunun içinden ayırırsak işsizlik şehir merkezlerinde yüzde 12'nin üzerinde. Genç nüfus içinde ise işsizlik yüzde 20'nin üzerinde. Kendi insanına iş bulamayan bir iktidar 'büyüdük' derse bu doğru olur mu- İşsizlik sorununu çözemeyen bir ekonomi, büyüdük denilebilir mi- 
 
Bireysel ve toplumsal olarak tasarruflarımızın artması lazım. O çok tenkit ettiğiniz 2002'de toplumun tasarruf oranı, gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 20'ye yakındır. 10 yıl sonra tasarruf oranı yüzde 10'lara doğru düşmüştür. Nerede bu büyüme- Ayrıca bu tasarruf oranları da sürekli düşüyor. Büyüdüğü iddia edilen bir ekonominin tasarrufları neden artmıyor- Demek ki büyüme dediğiniz hadise doğru değil. Birileri büyüyor, hiç itiraz etmiyorum, ama milletimizin büyümediği çok açık ve net. 
 
2012 Nisan ayı itibariyle ülkemizde 30 bin 110 adet yabancı sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin karını karşılamak için Türk toplumu bugün borç batağına saplanmış durumdadır. Bu toplum çocuklarının geleceğini satıyor, yabancı sermayenin karını ödeyebilmek için, onu besleyebilmek için. Türkiye'yi üretimden çıkardınız. Çiftçi her üründe zarar ediyor, ne kadar ekerse o kadar zarar ediyor. Milletimizi kendi emeğiyle ekmeğini kazanmak imkanından mahrum ettiniz, eseriniz bu. 2002'ye göre hapishaneler doldu taşıyor. İcra dosyaları iki katına çıktı. 'Kalkınan, refah içindeki bir toplum'un suç oranının bu kadar artmasının sebebi ne- Özellikle de ekonomi suçlarda.'' 
 
Şandır, AK Parti'lilerin övündüğü politikalarla Türkiye'nin hızla yabancılaştırıldığını savunarak, ''Cumhuriyetimizin binbir emekle kurduğu o üretim varlıklarını yabancılara sattınız. Bugün ülkemiz yabancılar için bir açık pazar haline geldi. Satışa sunulmayan neyimiz kaldı- En son otoyol ve köprüleri de sattınız. Bütçe açıklarını kapatmak için daha neyi satacaksınız-'' diye sordu. 
 
Türkiye'deki yabancı sermayeli şirketlerle ilgili TÜİK verilerini paylaşan Şandır, bankacılık, medya, sigortacılık, telekomünikasyon, tütün, ilaç gibi sektörlerin yabancı sermayeli şirketlerin kontrolüne geçtiğini ve geçmekte olduğunu öne sürdü. Şandır, ''Bundan daha kötü bir durum daha vardır; o da ne yazık ki topraklarımızı yabancılara satıyorsunuz. 'Alıp götürüyorlar mı' demeyiniz. Yahudi'ye satılan Filistin'i de alıp götüren olmadı'' diye konuştu. Mehmet Şandır, AK Parti iktidarı döneminde köy kanununun değiştirildiğini, köy ve tarım arazileri dahil Türkiye'nin yüzde 10'unun mütekabiliyet esası aranmaksızın satılması için kanun çıkartıldığını ifade etti. 
     
''İmralı, Kandil'le müzakere yaparak nereye varacaksınız?"
     
Türkiye'nin kötü yönetildiğini öne süren Şandır, ''Belki bugünü kurtarıyor olabiliriz ama geleceğimiz çok büyük tehdit ve tehlikeler altına atılmıştır'' dedi. 
 
İçine düşülen kimlik bunalımının Türkiye'nin siyasi birliğini parçalamaya dönük olduğunu vurgulayan Şandır, şöyle konuştu: 
 
''Burada bazı milletvekili arkadaşlar bir başka milletin vekili gibi konuştular. Bundan hiç rahatsızlık duymadınız. Taviz vererek, İmralı, Kandil'le müzakere yaparak nereye varacaksınız- Üç yıl önce demokratik açılımla terör saldırılarında azalma oldu mu- Oslo'da masaya oturmanın, Habur'da karşılama törenlerinin acı ve hayal kırıklıklarından başka bir sonucu yaşandı mı- Yapılan görüşmelere rağmen askerimizin, polisimizin ve masum sivil vatandaşlarımızın Şahadetleri önlenebildi mi- Müebbet cezaya çarptırılmış bir terör suçlusu tarafınızdan fiilen siyasi aktör haline getirildi. Bu, Türk milletine ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yakışıyor mu- Bu utancı nasıl taşıyacaksınız-'' 
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yaptığı bazı değerlendirmeleri de eleştiren Şandır, ''Sayın Başbakan'ın bölücü terör örgütüne yönelik ortaya koyduğu kararlılığı MHP olarak destekliyoruz ama dağa çıkmayı meşrulaştıran Sayın Arınç'ın bu beyanı karşısında Sayın Başbakan ne düşünmektedir. Bu bir rol paylaşımı mı yoksa arızi bir durum mu- Sayın Arınç'ın bu tavrı karşısında Sayın Başbakan'ın tavrını görmek istiyoruz; bu düşünceleri paylaşıyor mu ya da bu düşüncelere sahip olan Sayın Arınç'la çalışmaya devam edecek mi-'' şeklinde konuştu. 
     
''Bugün bölünmeyi, ayrışmayı, yabancılaşmayı mı tartışmalıydık?''
     
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Türk milletine ilişkin cümlelerini aktaran Şandır, bu ifadelerde Türk milletine mensubiyetin soy ve kan bağı demek olmadığını, bu topraklarda yaşayan insanların tümünü kapsadığını, bir gelecek iradesi ve ülküsü olduğunu kaydetti. 
 
 ''10 yıl sonunda sonuçlar böyle mi olmalıydı- Bugün bölünmeyi, ayrışmayı, yabancılaşmayı mı tartışmalıydık-'' diyen Şandır, şöyle devam etti: 
 
''Gelin bir vicdan muhasebesi yapalım. Yeni bir bin yılın başındayız. Bana göre Türk milleti tüm zamanların en şanslı dönemini yakalamışken mutfakta yangın çıkarmak isteyenler var. Yangının başlangıcında tedbir alamazsak bin yılda bir yakaladığımız tarihi fırsatı kaçırmak üzereyiz. Şimdi bir tercih noktasındayız. Ya tarih yazacağız, 21. yüzyıl bir Türk asrı olacak ya da küresel projelerin ve güçlerin ayakları altında kalacağız. Küresel güçler savaş düzeni aldılar ve mevzileri bizim topraklarımız üzerinde kuruyorlar. Dünya düzeni şimdi yeniden kuruluyor. Buradan hükümete soruyorum; bu yeni yüzyılda Türkiye için öngördüğünüz bir konum var mı? Türkiye paylaşılan bir ülke mi olacak yoksa lider bir ülke mi olacak- Türk milletinin önüne hangi hedefleri koyuyorsunuz- Bu ülkenin milli kimliğini sulandırdınız, tartışmaya açtınız.'' 
 
Şandır, bütçeyi yeterli bulmadıklarını ve ret oyu vereceklerini söyledi.