Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yılında ilk ticari imza atıldı

Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Fahri Ermişler, göreve geldikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Almanya ve Polonya'ya yaptıklarını belirterek, "Bu yıl Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yılı. Bu kapsamda bu ülkeye Türkiye'den ilk teması BTO olarak biz gerçekleştirdik. Mart ayında başlayacak etkinlikler öncesinde ilk ticari işbirliği protokolünü imzaladık." dedi.

Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yılında ilk ticari imza atıldı
01 Şubat 2014 Cumartesi 14:02 tarihinde eklendi.

Ermişler, oda faaliyetleri ve projelerinin anlatıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, BTO Meclis Başkanı Mustafa Kerem Kırımlı ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Burada son dönem faaliyetleri hakkında bilgi veren Ermişler, Almanya ve Polonya ziyaretlerinden önce dört aylık ön hazırlık yaptıklarını söyledi. Almanya ziyaretinin başşehir Berlin'e yapıldığını belirterek, "Bu yıl Türk-Alman Bilim Yılı olması nedeniyle düzenlenen işbirliği programına katıldık. Programa, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık da katıldı. Bu program bize ciddi katkılar verdi. Biz ülkedeki Türklerle temasa geçip ilimizin ürünlerini tanıtmayı amaçladık. Çok verimli bir süreci bize sağladı. Burada odamızın üzerinde çalıştığı 'Havuz' projesini anlattım. Sayın Bakanımız, projeyi çok beğendi ve değerlendirmek istediklerini söyledi. Projemizle oluşturulacak havuz sistemiyle ticaret erbapları ve sanayide üretim yapan işadamlarımız, bu havuza katkı yapacak. Bu sayede elde etmek istedikleri ürün ya da fikirlerin bilim, sanayi ve teknolojiye dönüşmesi noktasında üniversitedeki hocalarımızın da bilgisiyle birleştirilme projesi." şeklinde konuştu.

Polonya temaslarından da bahseden BTO Başkanı Ermişler, coğrafi açıdan Avrupa'nın ortasında olduğunu kaydederek, "Lojistik açıdan da çok önemli bir yerde. Ülke, demiryolu ve otoyol anlamında avantajlı bir konumda. Bunun yanında ülkede maliyetler de çok ucuz." dedi. Caris Ticaret Odası ile kardeş oda protokolü imzaladıklarını da anlatan Fahri Ermişler, şöyle devam etti: "İşbirliği protokolünden kısa vadede 150 bin euroluk AB hibesini ortaklaşa yapacağız. Hedefimiz çok daha büyük, 10-20 milyon euroluk AB hibesi alarak Balıkesir'e iyi bir proje kazandırmaktır. İki şehir arasında, özellikle Balıkesir ürünlerinin Avrupa'ya taşınmasıyla ilgili bize destek verecekler. Bu protokoller, bir iki ay içerisinde gerçekleşecek. Nisan ya da mayıs ayında bu ülkede Balıkesir tanıtım programı düzenlemeyi düşünüyoruz. Ayrıca temmuz ve ağustos aylarında Polonya ve Almanya'dan heyetleri şehrimizde ağırlayacağız. Bu ziyaretlerde şehrimizin bütün ürünlerini Avrupa pazarında tanıtmayı hedefliyoruz."

Balıkesir Sanayi Odası, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Balıkesir OSB ile çeşitli ortak çalışmalar da yürütüldüğünü anlatan Ermişler, oda olarak yıl içinde de birçok fuara katılacaklarını vurguladı. Oda ve borsalara yönelik 9. dönem akreditasyon testinden başarılı bir şekilde geçtiklerini belirterek, "Denetimlerden sonra sertifikamızı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun elinden aldık. Başkanımız Hisarcıklıoğlu, 'Benim beş yıldızlı odalarım.' diyor. Hizmet ve kalite anlamında üst sınıf oda demek. Hedefimiz, yedi yıldızlı bir oda olmak. İnşallah yeni binamız ve yapacağımız bütün faaliyetlerle bunu başaracağız." değerlendirmesinde bulundu.

BTO'nun üyelerine daha iyi hizmet vermek için önümüzdeki haftadan itibaren 444 9 286 numaralı hattın, "Balıkesir Ticaretinin Yeni Numarası" sloganıyla hizmet vereceğini belirten Ermişler, "İletişim bizim için çok önemli. Bu sayede iletişimle ilgili bütün kanalları açmış olacağız. Ayrıca cep telefonları uygulaması için yazılımlar tamamlandı, bunu da devreye alacağız. Bu sayede anlık haberlere ulaşılabilecek, mesaj atılabilecek." dedi. Ermişler ayrıca geçen yıl uygulamaya koyulan "Uzun Gün" projesinin çok verimli geçtiğini, mart ayında tekrar başlayacağını sözlerine ekledi. 


CİHAN