"Türkiye su sorunuyla 2025 yılında yüzleşecek"

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, dünyadaki toplam kullanılabilir tatlı su miktarının yüzde 50’sinin tüketildiğini belirterek, bu oranın 2025 yılında yüzde 75’e çıkabileceğine dikkat çekti.

Türkiye su sorunuyla 2025 yılında yüzleşecek
30 Ağustos 2014 Cumartesi 16:59 tarihinde eklendi.


Türkiye’nin de su azlığıyla asıl 2025 yılında yüzleşeceğinin altını çizen Prof. Dr. Külköylüoğlu, Türkiye’nin nüfusunun 2030 yılında 100 milyon olması halinde kişi başına bin metreküp su düşeceğini hesapladıklarını kaydetti.

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı’nın ev sahipliğinde Bursa'da yapılan VI. Ulusal Limnoloji Sempozyumu, Türkiye’nin su kaynaklarının azlığı ve olası tehlikeleri gündeme taşıdı.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda, çeşitli su kaynakları üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar paylaşılarak, geleceği tehdit eden riskler ortaya konuldu.

BİLİM İNSANI OLARAK UYARIYORUZ”

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükran Dere, Türkiye’nin bir tatlı su cenneti olmadığını belirterek; tam tersine çok yakın bir zamanda su sıkıntısı ile karşı karşıya kalınacağına dikkati çekti.

Şükran Dere, bilim insanları olarak bilimin ışığında yönetenleri zaman çok geç olmadan uyarıp önlem almaları gerektiği belirtti.

İç sularda biyolojik çeşitlilik, iç su balıkçılığı, iklim değişimi, istilacı türler, limnobakteriyoloji ve limnobentos gibi alanlarda yapılan araştırma paylaşıldığı sempozyumda 300’e yakın bilim insanı tarafından hazırlanan 59’u sözlü, 66’sı poster olmak üzere 125 bildiri sunuldu.


CİHAN