Türkiye 'Süper Kobra' peşinde

ABD'de Obama yönetimi, PKK ile mücadelesi için Türkiye'ye Amerikan deniz piyade kuvvetlerinin kullandığı saldırı helikopterlerinden üç adet verilmesi için Kongre'den izin isteyecek

Türkiye Süper Kobra peşinde
28 Ekim 2011 Cuma 10:28 tarihinde eklendi, 1.061 kez okundu.

 

Türkiye, Güneydoğu'daki operasyonlarda zayi olan araçların yerine, AH-1W Super Cobra tipi helikopterlerden edinmek istiyor. 
 
Başkan Barack Obama'nın planına göre, Amerikan deniz piyade kuvvetlerinin envanterinde bulunan üç AH-1W uçağının Türkiye'ye gönderilmesine karşılık, bu kuvvete iki adet en son model Textron Inc Bell yapımı AH-1Z tipi helikopter verilecek. 
 
Bilgiyi veren yetkililer, konunun çok hassas olması ve resmi açıklama yapma yetkisine sahip olmamaları nedeniyle adlarının açıklanmasını istemediler. 
 
Konu, Amerikan siyasetçilerinin Türkiye ile İsrail ilişkilerinin giderek soğuduğuna dikkat çektikleri bir ortamda Kongre'nin gündemine gelecek. 
 
Türkiye daha önce 10 milyon dolar bedelle satılan AH-1W helikopterlerinden 1990'lı yıllarda 10 adet almıştı. 
 
ABD'nin silah ihracatını düzenleyen yasasına göre, yönetim bir NATO müttefikine önemli bir silah transferi yapmadan 15 gün önce Kongre'ye resmen bilgi vermek zorunda. Halen Kongre ile bu konunda resmi olmayan temasların sürdüğü, ancak resmi başvurunun hangi tarihte yapılacağının belli olmadığı belirtiliyor. 
 
Türkiye, Avrupa dışından gelebilecek olası balistik füze saldırılarını karşılamak amacıyla kurulması tasarlanan çok katmanlı bir kalkan sisteminin gözcüsü olacak güçlü AN/TPY-2 radar sisteminin topraklarında kurulmasına geçen ay izin verdi. 

Radikal