Türkiye, tüp bebekte Dünya 9'uncusu

Türkiye, dünyada en fazla tüp bebek tedavisi yapılan ülkeler arasında ilk 10’da yer aldı.

Türkiye, tüp bebekte Dünya 9uncusu
31 Temmuz 2013 Çarşamba 11:55 tarihinde eklendi.

 Yılda yaklaşık 42 bin tüp bebek tedavisi yapılan Türkiye, Dünya sıralamasında 9, Avrupa sıralamasında ise 6’ıncı sırada bulunuyor.

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, Japonya’nın yılda yaklaşık 211 bin tedavi ile Dünya’da en fazla tüp bebek tedavisi yapılan ülke olduğunu belirtti. Özörnek, “Temmuz ayı başında Londra’da yapılan Uluslararası Tüp Bebek Kongresi’nde paylaşılan rakamlara göre, tedavi sayısı bakımından Türkiye, Dünya’da ilk 10’da yer alıyor. Japonya, ABD, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya gibi ülkelerden sonra gelen Türkiye, Dünya’da 9’uncu, Avrupa’da ise 6’ıncı sırada bulunuyor.” dedi.

Türkiye’deki tüp bebek tedavi oranlarını ve sıralamalarını yorumlayan Özörnek, “Genel olarak yılda ortalama 1 milyonda, 1500 kişinin tedaviye ihtiyaç duyduğu kabul edilir. Bu durumda yaklaşık 70 milyon nüfusa sahip Türkiye’de yılda 100 bin tedavi yapılması gerekiyor. Oysa Türkiye’de yılda yaklaşık 42 bin tüp bebek tedavisi yapılıyor. Dünya ve Avrupa’da ilk 10’da yer alsak da aslında tedaviye ihtiyaç duyan çift sayısı çok daha yüksek. Maalesef bu veriler bize, Türkiye’de çeşitli nedenlerle yüzde 60’lık bir grubun tedaviye ulaşamadığını gösteriyor.” diye konuştu.

Avrupa’da her 100 bebekten 4’ünün tüp bebek olduğunu vurgulayan Özörnek, “Avrupa’da yılda yaklaşık 500 bin tüp bebek tedavisi yapılıyor. Özellikle Kuzey Avrupa Ülkeleri’nin Dünya ve Avrupa sıralamasında üstlerde olmasının sebebi, genç nüfus yoksunluğu nedeniyle devletlerin tüp bebek tedavilerine verdiği sınırsız teşviktir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de, tüp bebek tedavilerinin yeterince desteklenmediğini belirten Özörnek şöyle devam etti: “Çiftlerin pek çoğu aile ve mahalle baskısı nedeniyle tedaviye yanaşmazken maddi kaygılar da çiftleri düşündürüyor. Kuzey Avrupa Ülkelerinde olduğu gibi Türkiye, sorun yaşayan çiftlere sınırsız tüp bebek hakkı tanısa çok daha fazla tedavi yapılabilir.”

Dünyadaki tüp bebek rakamları hakkında da bilgi veren Özörnek, her yıl yapılan yaklaşık 1 milyon 6 yüz bin tüp bebek tedavisi sonrasında yılda yaklaşık 4 yüz bin tüp bebeğin dünyaya geldiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Dünyada tüp bebek tedavilerinin yüzde 70’i ilk 10 sırada yer alan ülkelerde yapılıyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu bu ülkelerde tedavinin güvenilirliği kanıtlandı.”


CİHAN