Türkiye'de 11 Dünya Mirası

Dışişleri Bakanlığı, Çatalhöyük'ün Dünya Mirası Listesine girmesiyle, medeniyetlerin beşiği olan Türkiye'nin tarihi ve kültürel derinliğinin somut kanıtı olan Dünya Mirası Alanlarının sayısının 11'e yükseldiğini bildirdi.

Türkiyede 11 Dünya Mirası
04 Temmuz 2012 Çarşamba 23:15 tarihinde eklendi, 1.263 kez okundu.

 

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, 25 Haziran-6 Temmuz 2012 tarihleri arasında St. Petersburg'da yıllık toplantısını yapmakta olan UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin 1 Temmuz'da Çatalhöyük Neolitik Kentinin Dünya Mirası Listesine kaydedilmesini oybirliğiyle kabul ettiği hatırlatıldı. 
     
Açıklamada, 21 ülkeden uzmanlardan oluşan Dünya Mirası Komitesinin kararında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Dünya Mirası Listesine aday gösterilmiş olan Çatalhöyük'ün Dünya Mirası Sözleşmesinin temel şartlarını karşıladığı, otantikliğini ve bütünlüğünü koruduğu ve evrensel seçkin değere sahip olduğunun belirtildiği kaydedildi. Karara esas olan raporda, tarihi M.Ö. 7400 yıllarına uzanan Çatalhöyük'ün Neolitik Dönemin belli bir aşamasının eşsiz bir tanıklığını teşkil ettiği ve insanlık tarihinde önemli bir aşamayı temsil eden bir yerleşim tarzı ile toplum anlayışı ve eşitlik ideallerine dayanan bir kentsel plana sahip olduğu vurgulandığı da anımsatıldı.