Türkiye'de kaç milyon kişi oruç tutuyor?

74 milyonluk Türkiye'nin yüzde kaçı Ramazan'da tam oruç tutuyor, kaç milyon kişi ise hiç oruç tutmayacak? Ünlü araştırmacı Tarhan Erdem oruç anketini analiz etti.

Türkiyede kaç milyon kişi oruç tutuyor?
01 Ağustos 2011 Pazartesi 10:03 tarihinde eklendi, 1.240 kez okundu.

 

Yetişkin yurttaşlarımızın yüzde 60 çevresinde olanı her ramazan oruç tuttuğunu söylemektedir. Oruç tutmayan yurttaşımız 4 milyonun biraz üstündedir.
 
Tarhan Erdem'in yazısından ilgili bölüm: Oruç tutanlar ne kadar? Ülkemizdeki yetişkinlerle yapılan bazı araştırmaların oruçla ilgili verilerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
Değerler yıldan yıla belirgin ölçüde değişmeyeceğinden, vereceğim 2008 sonuçlarının bugünkü verilere çok yakın olduğunu söyleyebiliriz.
 
Görüşülen deneklere, “Namaz kılar mısınız?”, “Oruç tutar mısınız?” ve ”Cuma namazı kılar mısınız?” soruları ayrı ayrı sorulmuş ve alınan sonuçlar aşağıdaki tabloda toplanmıştır: Bu üç ibadet biçiminden en çok uyulanı oruçtur. Yetişkin yurttaşlarımızın yüzde 60 çevresinde olanı her ramazanda oruç tuttuğunu söylemektedir. Hiçbir zaman oruç tutmayan yurttaşımız, yüzde 8 ile, 4 milyonun biraz üstündedir. Bu yazı yayımlandığında, ülkemizde yaklaşık 37 milyonun üstünde kadın ve erkek oruç tutmaya niyetlenmiş olacaktır. 10 milyon çevresinde yurttaşımız da, değişik neden ve durumlar nedeniyle bir-iki gün ya da bu ramazan oruç tutmayacak olanlardır. Yurttaşlar kendilerini nasıl tanımlıyor? Şimdi de yurttaşların kendilerini dindarlık açısından nasıl tanımladıklarıyla ilgili verilere bakalım: Son aylarda gerçekleşen araştırmalarda sorduğumuz sorulardan biri de “Dindarlık açısından kendinizi aşağıda okuyacaklarımdan hangisiyle tarif edersiniz?” idi.
 
Bu sorunun on altı aylık sonuçları ortalaması aşağıdaki tabloda görülmektedir. 18 ve üstü yetişkinlerin yüzde 68’i kendini “dindar” veya “sofu” olarak tanımlamaktadır. Yani 34 milyon insanımız kendini iyi “Müslüman” saymaktadır. Benim gibi, “inançlı ama dinin gereklerini yerine getirmeyen veya getiremeyen” kişiler 16 milyon kadardır