"Türkiye'den ayrılacağım"

Oyuncu Nil Erkoçlar'ın cinsiyet değiştirerek erkek olması Türkiye'nin pek alışkın olmadığı bir tartışmanın da fitilini ateşledi.

Türkiyeden ayrılacağım
26 Şubat 2013 Salı 17:55 tarihinde eklendi, 1.814 kez okundu.

 

Peki Türkiye'de cinsiyet değiştirme operasyonları nasıl gelişiyor? Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Çulha, bu konuda bir uzman. Çulha, sürecin nasıl işlediğini Vatan'a anlattı.
 
Cinsiyet değiştirmek kolay değil. Psikoterapiyle başlayan süreç mahkeme salonlarından askerlik şubesine dek uzuyor. Ameliyat sayısı 5'i bulurken maliyet de hayli yüksek.
 
BİR YILLIK PSİKOTERAPİ
 
Çulha söze, "Kişinin mevcut cinsiyetinde yaşama şansının olmadığını düşünmesi doğuştan bir hastalıktır. Bu bir tercih değildir" diye başlıyor:"Cinsiyet ameliyatı olmak isteyen kişi bize başvurduğunda önce bu kişinin ek bir hastalığı, kromozom bozukluğu olup olmadığını araştırıyoruz. Hastalık araştırmasından sonra hastayı psikiyatriye gönderiyoruz. Kişi 1 yıl boyunca ayda ya da 15 günde bir psikiyatra gidiyor. Yılın sonunda en az 3 psikiyatr bu kişinin cinsiyet değişikliği ameliyatı için "Mümkün ya da mümkün değildir" yönünde rapor veriyor.
 
İLK ADIM KISIRLAŞTIRMA
 
Cinsiyet değiştirmek isteyen şahsın aldığı bu psikiyatr raporuyla mahkemeye başvurduğunu belirten Prof. Melih Çulha, daha sonraki süreç hakkında şu bilgileri veriyor:
 
"Mahkeme "Üreme yeteneğini kaybettikten sonra cinsiyet ameliyatına izin verilir" diyor. Mahkeme kararıyla hastayı kısırlaştırma ameliyatına alıyoruz. Hasta kısırlaşma ameliyatından sonra tekrar mahkemeye başvuruyor. Mahkeme, psikiyatr raporları ve kısırlaştırma ameliyatının yapıldığına dair belgelerini gördükten sonra ameliyat iznini veriyor."
 
AMELİYAT 10 SAAT SÜRÜYOR
 
Cinsiyet değiştirme sürecinde ameliyat sayısının 5'e kadar çıkabildiğini belirten Çulha, şöyle devam ediyor: "İlk ameliyat 10 saat sürüyor. Ameliyat döneminde Endokrin servisinde hormon vermeye de başlanıyor hastaya. Ameliyatları 3 ve 6 ay aralıklarla yapıyoruz. "
 
ASKERLİK İÇİN ÇÜRÜK RAPORU
 
Ameliyatı geçiren kişi ömür boyu hormon tedavisi görüyor. Bu şahıslar sadece mahkemeye başvurarak yeni nüfus kağıdı alabiliyor. Erkek olan kişileri askerlik şubesinden çağırıyorlar. Hastane raporlarını götürüyorlar, çürük sayıldıkları için de askere gitmiyorlar.
 
MASRAFI SGK KARŞILAMIYOR
 
Kadından erkeğe değişiklik ameliyatları daha zor. Çünkü daha komplike operasyonlar gerekiyor. Bu durum maliyetlere de yansıyor. Fiyatları üniversite hastanelerinin belirlediğini belirten Prof. Çulha, şu bilgileri veriyor: "Masrafları SGK karşılamıyor. Kadından erkeğe dönüşüm ameliyatının ortalama fiyatı 30 bin TL, erkekten kadına dönüşüm ameliyatı ise 20 bin TL civarında." Cinsiyet değiştirme süreci yaklaşık 3 yıl sürüyor.
 
ÖLÜM TEHDİTLERİ ALIYOR
 
Son olarak geçen yıl TRT 1’in “Yamak Ahmet” dizisinde Anna karakterine hayat veren Erkoçlar’ın cinsiyet değiştirdiğini açıkladıktan sonra muhafazakâr çevrelerden ölüm tehditleri almaya başladığı ortaya çıktı.
 
Erkoçlar’ın bu nedenle dün uzun süredir beraber olduğu Müge isimli sevgilisiyle oturduğu evi terk edip şehir dışına çıktığı belirtildi. Birkaç hafta gözlerden uzak kalmayı planlayan Erkoçlar için tehditler devam ederse devletten koruma talebinde bulunulacak. Erkoçlar adına çok sayıda sahte twitter ve facebook hesabı da açıldı. Kısa sürede yüzlerce kişinin takip etmeye başladığı onlarca hesapla ilgili yasal işlemlerin başlatıldığı açıklandı.
 
DİZİ TEKLİFİ ALDI
Bağlı bulunduğu ajansa gelen iş tekliflerini “Ben artık oyunculuk yapmak istemiyorum, çok sıkıldım. Türkiye’den ayrılacağım, yurtdışına yerleşeceğim” diyerek reddettiği öğrenildi. Şimdi erkek kimliğiyle oyunculuğa devam etme kararı alan Erkoçlar, iş teklifleri almaya başladı.

Vatan Gazetesi