Türkiye'den Irak'a kritik ziyaret

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, yarın Irak'a gidiyor. Sinirlioğlu terörle mücadele kapsamında Bağdat ve Erbil'de görüşmeler yapacak

Türkiyeden Iraka kritik ziyaret
09 Eylül 2011 Cuma 11:57 tarihinde eklendi.

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun yarın Irak ile resmi istişareler için Bağdat'a gideceğini, daha sonra Erbil'e geçmesinin öngörüldüğünü belirterek, temaslarda Irak'la ilişkilerin her anlamda ele alınacağını, terörle mücadele konusunun da gündeme geleceğini belirtti. 
     
Ünal, Dışişleri Bakanlığında yaptığı olağan basın toplantısının ardından soruları yanıtladı. Ünal, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin temsilcilerinden Neçirvan Barzani'nin Türkiye'yi önümüzdeki hafta ziyaret edeceği yönündeki haberlerin sorulması üzerine Ünal, kendisinde bu konuda henüz resmi bir bilgi olmadığını kaydetti. 
     
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun yarın Irak ile resmi istişareler için Bağdat'a gideceğini bildiren Ünal, Sinirlioğlu'nun daha sonra Erbil'e geçmesinin öngörüldüğünü söyledi. 
     
Ünal, bu hafta sonu yapılacak temaslarda Irak'la ilişkilerin her anlamda ele alınacağını, terörle mücadele konusunun da gündeme geleceğini belirtti. 
     
"Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Türkiye'den ekime kadar operasyon yapmamasını istediğine" ilişkin Ünal, terörle mücadelede işbirliği başta olmak üzere bölge makamlarıyla temasların bulunduğunu ve bunların süreceğini dile getirdi. 
     
Ünal, Sinirlioğlu'nun Bağdat'a gidişinin iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında yapılan düzenli istişarelerin neticesinde gerçekleşeceğini belirtti. 
     
Ünal, NATO çatısı altında planlanan füze savunma sisteminin radarının Türkiye'ye kurulacağının açıklanmasının ardından İran'dan gelen eleştiriler hatırlatılarak konuyla ilgili İran ile temas kurulup kurulmadığının sorulması üzerine, NATO'nun yeni stratejik konseptinin, ittifakın 21. yüzyıl güvenlik sorunlarına mukabele edilmesi amacıyla yapıldığını anımsattı. 
     
Konseptin NATO'nun caydırıcılığının güçlendirilmesini de amaçladığına dikkati çeken Ünal, bu çerçevede bir çok ülkenin yeni kurulacak sistemde yapacağı çalışmalar olduğunu kaydetti. 
     
Ünal "Biz de radar sisteminin ülkemizde konuşlanacağını belirttik. Bir kez daha tekrarlamak istiyorum ki; bu sistem herhangi bir ülkeye karşı değil, NATO alanının savunmasına yöneliktir ve savunma sistemidir. Türkiye'de kurulması öngörülen sistem de sadece radar sistemidir" diye konuştu. 
     
Radarın yeri konusunda şu aşamada kamuoyuna herhangi bir bilgi vermesinin söz konusu olmadığını belirten Ünal, "NATO çerçevesinde kurulan bir savunma sistemi olduğu için tabiatıyla komuta kontrol sisteminde Türkiye de yer alacak" dedi. 
   
 Ünal, radar sistemiyle ilgili açıklamanın BM'nin Mavi Marmara saldırısına ilişkin raporuyla aynı güne denk gelmesi yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, bu eleştirilere katılmadığını, bunun tamamıyla tesadüf olduğunu söyledi. 
   
 "Türkiye İsrail'in savaş uçaklarına hava sahasını kapatmayı düşünüyor mu?" şeklindeki soru üzerine Ünal, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı önlemlerin gayet açık olduğunu, bundan önce alınmış önlemler de bulunduğunu belirterek, yeni alınmış önlem olmadığını, eski önlemlerin devam ettiğini söyledi. 
     
Sözcü, New York'ta yapılacak BM toplantıları çerçevesinde İsrail ile görüşme planlanıp planlanmadığı sorusuna, BM'de planlanmış herhangi bir görüşme bulunmadığı yanıtını verdi. 
     
BM Soruşturma Panelinde görevli emekli Büyükelçi Özdem Sanberk'in "Gazze'yi de Kıbrıs gibi bir milli mesele" olarak değerlendirmesinin Dışişleri politikası olarak görülüp görülemeyeceğinin sorulması üzerine Ünal, "Tabiatıyla Filistin konusu, bu bağlamda Gazze konusu Türkiye'nin son derece yakından takip ettiği, gayet önem verdiği bir konudur" dedi. 
     
Afganistan'da 5 Eylül'deki bombalı saldırıda ölenler arasında bir Türk mühendisin olduğu yönündeki habere ilişkin olarak da Ünal, bir vatandaşın mayın patlamasından dolayı hayatını kaybettiği yönünde bir bilgiye sahip olduklarını, ancak kimliğini, ailesiyle paylaşmadan açıklayamayacaklarını kaydetti.