Türkiye'den İran'a ayar !

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Türkiye hakkında "sorumsuzca" açıklama yapanları uyardıklarını söyledi.

Türkiyeden İrana ayar !
14 Aralık 2011 Çarşamba 14:04 tarihinde eklendi, 3.852 kez okundu.

 

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, İran'ın Türkiye'ye resmi bakışının derin kardeşlik ve dostluk esasına dayalı olduğunu belirterek, "İran ve Türkiye rakip değil, birbirinin tamamlayıcısıdır" dedi. Salihi, Türkiye hakkında açıklama yapanları uyardıklarını söyledi. 
     
Dışişleri Bakanı Salihi, AA muhabirine Türkiye-İran ilişkilerini değerlendirdi. 
     
Konuşmasına Türkçe olarak, "Türk milletine ve devletine selam ve saygılarımı gönderiyorum" diye başlayan Salihi, "Dost ve kardeş Türk milleti ile aziz Türk devlet adamlarına hitap etme fırsatı bulduğum için mutluyum" dedi. 
     
"Türkiye ile ilişkilerimiz halihazırda hem siyasi hem ekonomik hem de halklar arasındaki ilişkiler olarak en iyi düzeyde" diyen Salihi, yılda iki milyondan fazla İranlının Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti. 
   
"Türkiyeli dostlarla sürekli olarak iletişim içinde olduklarını, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ikili ve bölgesel konularda devamlı müzakerelerde bulunduklarını" belirten Salihi, "Elbette farklı görüşlerin olması da mümkün ve bu da aslında doğal bir şey. Türkiye ve İran, bölgede kalıcı barış, istikrar ve emniyetten yana" ifadesini kullandı. 
     
Dışişleri Bakanı Salihi, İranlı bazı yetkililerin basına yansıyan Türkiye'ye yönelik tenkit içeren açıklamaları hakkında, bu beyanların ilgili kişileri bağladığını söyledi. 
   
 Salihi, "İran'ın uluslararası konular ve dış politikadaki resmi tutumu, Rehber (Dini lider Ayetullah Ali Hamaney), Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı tarafından beyan edilir. Bunların dışındaki açıklamalar kişi ya da kişilerin şahsi görüşleri olarak kabul edilir. Bu yüzden bilinçsiz açıklama ve görüşler İran'ın dış politikası açısından geçersizdir. Sorumsuzca ve bilinçsizce açıklama yapanlara gereken uyarıda bulunduk" ifadelerini kullandı. 
     
"Aziz Türk halkı, başta sayın Gül, Erdoğan ve Davutoğlu olmak üzere Türk devlet adamları bilsin ki İran İslam Cumhuriyeti'nin Türkiye'ye resmi bakışı derin kardeşlik ve dostluk esasına dayalıdır" diyen Salihi, bunun daha da pekiştirilmesi ve artırılması için çalıştıklarını söyledi. 
     
Salihi, "Türkiye'deki bazı dostlar ve özellikle de basından ricamız, bu tür görüşleri ikili ilişkilerde tereddüte ve yanlış anlamaya sebep olmayacak şekilde ele almalarıdır" diye konuştu.