Türkiye'den Rusya'ya yeni yıl hediyesi

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Türkiye'nin Güney Akım doğal gaz projesine izin vermesinin, kendileri için yeni yıl hediyesi olduğunu söyledi.

Türkiyeden Rusyaya yeni yıl hediyesi
28 Aralık 2011 Çarşamba 16:03 tarihinde eklendi.

BOTAŞ ve Rus Gazprom, Karadeniz altından döşenecek olan Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı'nın Türkiye karasularından geçen bölümün inşasına onay veren anlaşmaya imza atarken, Rusya Başbakanı Vladimir Putin söz konusu anlaşmanın her iki ülke için iyi bir yılbaşı armağanı olduğunu söyledi.
    
Türkiye-Rusya Karma Komisyonu (KEK) eşbaşkanı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rus karşıtı Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile yaptığı görüşmenin ardından Putin'in de hazır bulunduğu BOTAŞ ve Gazprom arasında Güney Akım'ın inşasına onay ile bir dizi gaz anlaşmasının imza törenine katıldı.
    
Putin, BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel ile Gazprom Başkanı Aleksiy Miller'ın söz konusu anlaşmaları imzalamasının ardından yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki gaz alanında önem verdikleri büyük bir çalışmanın bugün burada sonuçlandığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu diyaloğu Türkiye Başbakanı Sayın (Recep Tayyip) Erdoğan ile başlattık" dedi.
    
Erdoğan ile iki ülke işbirliğinin yönlerini belirlediklerini ve bugün imza atılan anlaşmanın da bu işbirliği kapsamında bir anlaşma olduğunu belirten Putin, "İlişkilerimiz sadece enerji değil bir çok değişik alanlarda olumlu bir şekilde gelişmekte. Bütün bu gelişmelerde sizin (Yıldız'ın) ve ayrıca Sayın Erdoğan'ın büyük katkıları bulunmakta" diye konuştu.
    
 -"Enerji ilişkilerimizin tek kalemi değil"-

    
"Enerjinin iki ülke ilişkilerindeki tek kalem değil ama önemli kalem" ifadesini kullanan Putin, iki ülke arasında yüksek teknoloji, bilimsel araştırma, ticaret, ziraat ve inşaat alanında işbirliğinin gelişmekte olduğuna dikkati çekti.
    
Uzun ve yoğun çalışmaların ardından bugün elde edilen sonuçtan memnun olduğunu vurgulayan Putin, "Sayın bakan size ve Türk arkadaşlarımıza ortak çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Böyle durumlardaki olumlu sonuçlar her zaman karşılıklı fedakarlıklardan geçmekte" dedi.
    
Putin, Türkiye hükümetine özellikle Karadeniz'in altından Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinden geçecek Güney Akım'ın inşasına verdiği izin nedeniyle teşekkür etmek istediğini ifade ederek, "Bu şüphesiz ortak bir Avrupa projesi. Biz ayrıca AB'ye bu projeye verdiği destek için müteşekkiriz. AB Güney Akım dahil olmak üzere farklı yapıdaki projeleri desteklemekte" diye konuştu.
    
AB'nin ekonomik kriz yaşadığı bu günlerde bu projeye inanmasının çok olumlu bir sinyal olduğuna işaret eden Putin, "Bu tür projeler, enerji projelerinin gelişimi için önemli. Ayrıca, Avrupa'nın enerjisine istikrar getirmekte ve genel olarak ekonomisine katacağı etki büyük. Türkiye'nin buradaki rolü de çok büyük olacak. Bugün imzalayacağımız belgelerle teatisini yapacağımızı belgelerin yeni bir dönemin başlangıcı olmasını ümit ederim" dedi.
    
"Türkler gerçekten güvenilir ortak"-
    

Putin, Türkiye ve Rusya arasında enerjinin yanı sıra değişik alanlarda devam eden müzakerelerin bulunduğunu belirterek, "Rusya Federasyonu her türlü müzakereleri ve bu geliştirilmekte olan işbirliğini desteklemekte. Bugünkü olay hepimiz için kesinlikle yılbaşı hediyesi oldu. En derin saygılarımı ve sevgilerimi lütfen Sayın Cumhurbaşkanı Gül ve Sayın Başbakan Erdoğan'a iletin" diye konuştu.
    
Putin, Yıldız ve Seçin'in KEK toplantısı sonuç bildirgesini imzalamasının ardından da Yıldız'a dönerek, "Türkiye Başbakanı ile hangi konuda anlaştıysak yerine getireceğiz. Biz Türklerin gerçekten güvenilir ortak olduklarını bir kez daha gördük" dedi.
    
-"Yıldız'ın konuşması"
    
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da yaptığı konuşmada, Erdoğan'ın Rusya'da yapılan parlamento seçimlerinin Rusya'nın istikrarı açısından hayırlı olması dileğini ileterek, "Sizler son derece iyi bir şekilde özetlediniz özellikle iki ülke arasındaki enerji sektöründeki işbirliğini. Burada sayın Seçin ve ekibiyle birlikte çok yapıcı bir çalışma yürüttük. Sizin ve Başbakanımızın 2009 yılındaki protokolünüz bizim için talimat ve o talimatın gereklerini yerine getiriyoruz" dedi.
    
Yıldız, bugün imzalanan anlaşmalarla iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini daha yüksek bir çıtaya taşıdıklarını belirterek, Erdoğan ve Putin'in ortaya koyduğu hedefler doğrultusunda iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için çalışacaklarını söyledi.