Türkiye'nin acı gerçeği!

UNESCO, “Herkes İçin Eğitim” 2012 yılı raporunda dünyadaki kız ve erkek çocukların eğitim ve iş hayatlarını araştırdı.

Türkiyenin acı gerçeği!
17 Ekim 2012 Çarşamba 10:00 tarihinde eklendi.

 

Raporda, “Türkiye’de kırsalda yaşayan kadınların yüzde 65’i liseyi bitiremiyor, yoksul kızları eğitmek için kampanya şart” denildi.
 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) “Herkes İçin Eğitim 2015” projesi kapsamındaki yeni raporunu yayımladı. Raporda, eğitimin iş hayatına etkisi incelenirken, kız ve erkek çocuklarının varlıklı ve yoksul ailelerden gelmelerine göre karşılaştıkları kolaylıklar ve zorluklar mercek altına alındı. Raporda Türkiye de diğer ülkelerle karşılaştırıldı. Raporda yer alan “Kırsalda yaşayan ve yeterli eğitimi alamayan kız çocukları”nın ele alındığı grafikte Türkiye, “Kızların dezavantajlı olduğu ülkeler” kategorisinde yer aldı. Erkek ve kız çocuklarının arasında büyük bir fark olduğu ve kız çocuklarının eğitimine önem verilmediğinin belirtildiği araştırmaya göre, Türkiye’de kırsalda yaşayan kadınların yüzde 65’i liseyi bitiremezken bu oran erkeklerde yüzde 36 dolaylarında çıktı. Yoksul ailelerdeki erkek çocukların yüzde 64’ünün eğitim aldığı belirtilirken, yoksul kız çocuklarının ise sadece yüzde 30’u eğitimini tamamlayabiliyor. Raporda 1992’de eğitime başlayan Açık Öğretim Lisesi’nden ise övgüyle bahsedildi.
 
Sosyo- ekonomik alanda, varlıklı bir aileden gelen erkek çocuğu ile yoksul bir aileden gelen kız çocuğu arasındaki eğitim farkının yüzde 60 olduğu Türkiye, bu alanda dünya sıralamasında alt sıralarda yer alıyor. Türkiye’deki iş hayatında kadınların yüzde 52’sinin “görünmez” olduğunu belirten yetkililer, erkeklerin ise yüzde 16’sının az çalıştığını açıkladı. 
 
‘Türkiye strateji belirlesin’
 
Raporun bir bölümünde, “Türkiye’de yoksul ailelerdeki genç kızları eğitmek için bir strateji izlenmeli” ifadesi yer aldı. Erken çocuk bakımı ve eğitiminin (EÇBE) ele alındığı kısımda ise Türkiye, “Düşük ECBE indeksi” kategorisinde, Ürdün, Filistin ve Cezayir gibi ülkelerin gerisinde kaldı. Dünya Bankası ve Avrupa Birliği’nin eğitimi yaygınlaştırmak için verdiği fonlara değinilen raporda Fas, Tunus ve Türkiye’nin 2002 yılından beri yılda yaklaşık 5 milyon dolar aldığı belirtildi. Araştırmaya göre, dünyada son iki yıldır 61 milyon çocuk okula gitmiyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise her 5 çocuktan 1’i ilkokul eğitimini yarıda bırakıyor. İlköğretim çağındaki 250 milyon çocuk da henüz okuma yazma bilmiyor. Raporda bireylerin eğitimi için harcanan her kuruşun, uzun vadede ülke ekonomilerine katkıda bulunacağının altı çizildi. UNESCO, 2000’de Senegal’in başkenti Dakar’daki Dünya Eğitim Forumu’nda 164 ülkenin katılımıyla kabul edilen “Herkes İçin Eğitim 2015” hedefleri kapsamında, dünyada okur yazarlık oranının kadın ve çocuklarda yüzde 50 artırılmasını amaçlıyor.

Vatan Gazetesi