Türkiye'nin çocuk gelin ayıbı

Küçük yaşlarda aile baskısıyla evlendirilen kız çocuklarına ilişkin hazırlanan “Çocuk Gelinler” raporunda yer alan veriler Türkiye gerçeğini bir kez daha ortaya koydu

Türkiyenin çocuk gelin ayıbı
28 Ekim 2011 Cuma 10:14 tarihinde eklendi.

 

Rapora göre, Türkiye’de 18 yaş altı “çocuk evlilik” oranı ortalaması yüzde 28. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Araştırması ve TÜİK verilerinden yararlanarak hazırlanan rapora göre, Türkiye genelinde 181 bin 36, İstanbul’da ise 24 bin 934 çocuk gelin var.
 
Diyarbakır’da yüzde 50
 
Uçan Süpürge Kadın Derneği’nin, Sabancı Vakfı’nın desteğiyle yürüttüğü “Çocuk Gelinler Projesi”nin final toplantısı, dün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de katılımıyla Meclis’te yapıldı. Proje kapsamında elde edilen verileri Prof. Dr. Yıldız Ecevit değerlendirdi. Ecevit, dünyada çocuk yaşta evliliklerin yüksek olduğu ülkeleri Nikaragua, Hindistan, Nijerya, Mali olarak sıralandı.
 
Ecevit, raporunda bölgelere göre 18 yaşından küçük evlenen kadınların oranlarına yer verdi. Rapora göre, Türkiye genelinde 181 bin 36, İstanbul’da ise 24 bin 934 çocuk gelin var. Hacettepe Üniversitesi’nce yapılan bir araştırmaya dayanan verilere göre 18 yaş altında evlenenlerin oranı 2008 yılı itibariyle yüzde 28.2 olarak rapora yansıdı.
 
Ecevit, bu verilere ilişkin “KAMER Başkanı Nebahat Akkoç’un çalışmasına göre Diyarbakır’da erken evlilikler yüzde 50’ye kadar çıkıyor. İstatistikler yüzde 28’i gösteriyor ama bazı bölgelerde çok yüksek. Ortalama küçük olsa da mücadele etmeliyiz” diye konuştu. Raporun TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan bölümünde 2011 itibariyle evlilik yaşları bölgelere göre sıralandı. Verilere göre Karadeniz bölgesinin düşük yaşa sahip olduğu görüldü. 

Milliyet