Türkiye'nin ilk BMX pisti

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde yapımı süren Türkiye'nin ilk BMX bisiklet pistinde Türkiye Bisiklet Federasyonu (TBF) Başkanı Emin Müftüoğlu incelemelerde bulundu, bisikletçiler de pistte deneme sürüşü yaptı.

Türkiyenin ilk BMX pisti
29 Ocak 2013 Salı 17:12 tarihinde eklendi, 2.703 kez okundu.

 

Türkiye'nin ilk BMX bisiklet pistinin yapıldığı arazide Alanya Belediye Başkanı Ak Partili Hasan Sipahioğlu, TBF Başkanı Emin Müftüoğlu ve BMX pistleri konusunda çalışmalar yapan Çek Cumhuriyeti'nden Karel Marak bisikletçilerle birlikte incelemelerde bulundu.
 
Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Alanya Belediyesi'ne ait araziye TBF ile ortaklaşa yaptırılan pistin belediyeye maliyetinin 180 bin dolar olduğunu, çalışmaların belediyenin iş makineleri ve personeliyle yürütüldüğünü, pistin özel şirket tarafından yapılması halinde 3 milyon liraya mal olabileceğini söyledi.
 
ALANYA BİSİKLET ŞEHRİ OLDU 
 
Pistteki özel ekipmanların ABD'den TBF tarafından getirtildiğini söyleyen Başkan Sipaoğlu, şu bilgileri verdi:
 
"Bisiklet sporunun farklı bir versiyonu olan BMX pistinin yapımına yaklaşık 11 ay önce başladık. Salcano firmasının hediye ettiği BMX bisikletiyle ilk deneme yapıldı. Önümüzdeki aylarda BMX konusunda deneyimli sporcular pistte sürüşler yapacak. Akdeniz Bisiklet Turu, ardından Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun yanı sıra dağ ve yol bisiklet yarışlarıyla bisiklet şehri olduk. Bisiklet Alanya'nın tanıtımına çok önemli katkı sağladı."
 
BALKANLARIN TEK BMX PİSTİ ALANYA'DA
 
Balkanlar'daki tek BMX pistinin Alanya'da bulunduğunu söyleyen TBF Başkanı Emin Müftüoğlu da, şöyle konuştu:
 
"Şehrin en değerli yeri Alanya Belediyesi'nce bisikletin 4 olimpik branşından birisi olan BMX pisti yapılması için 1 yıl önce tahsis edildi. Birçok spor organizasyonunda olduğu gibi bisiklet konusunda ilklere ev sahipliği yapan Alanya, 1997'de dağ bisikletini ülkemize kazandırdı. Londra Olimpiyatları'nda kalibrasyonları tamamlandıktan sonra ilk kez dağ bisikletiyle olimpiyatlara gittik. BMX ile en kısa sürede olimpiyatlara katılıp madalya için yarışacağız. Sıradan bir branşa değil olimpiyatlarda madalya veren bir branşa ev sahipliği yapıyoruz. Önemli olan bundan sonra pisti işletmek. İlk etapta yabancı takımlarla ortaklaşa kamp yapıp, ilköğretim çağındaki çocuklara kurs vereceğiz. Trafikten korktukları için bisiklete binmekten çekinlere burada imkan sağlanıyor."
 
90 metre uzunluğunda 60 metre genişliğinde, bünyesinde dağ bisikleti yapay antrenman alanı bulunan pistte Salcano takımın bisikletçisi Emre Çeviker deneme sürüşü yaptı.
 
BMX NEDİR?
 
'Bisiklet motokrosu' anlamına gelen BMX disiplininde, sporcular genelde 20 inçlik tekerlekleri olan bisikletlerle toprak ve asfalt zemin üzerinde yarışır. 75 ülkenin bisiklet federasyonu tarafından kabul gören, zaman zaman tek teker üzerinde yapılan artistik hareketlerin bisikletle bütünleştiği BMX, dünyada en çok seyredilen spor dallarından biri.

DHA