Türkiye'ye dev yatırım

Krizin tartışıldığı bir dönemde Doğuş grubu ile ABD’li özel sermaye şirketi Cerberus Capital, ilk bölümü 400 milyon dolar, ikinci dilimi 1 milyar dolarlık yatırıma işaret eden anlaşma imzaladı

Türkiyeye dev yatırım
05 Ekim 2011 Çarşamba 08:40 tarihinde eklendi.

 

Doğuş grubu, sahip olduğu 23 milyar dolarlık portföyle dünya çapında yatırım peşinde koşan ABD’li özel sermaye şirketi Cerberus Capital ile Türkiye’de şirket avına çıktı. İki şirket ilk etapta 400 milyon dolarlık anlaşmaya imza attı. Garanti Yatırım ile Cerberus, şu anda 4-5 Türk şirketini portföye katma adına görüşmeleri başlattı. İki ortağın 2012’de fon tutarını 1 milyar dolara çıkaracağı belirtildi. Anlaşma dün Four Seasons Otel’de imzalandı. Törende Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve Cerberus Global Investment Advisors Yönetim Kurulu Başkanı Dan Quayle işbirliği anlaşmasına imza attı.
Ferit Şahenk, Türkiye’ye yabancı sermaye girişinin yavaşladığı dönemde gerçekleştirilen böylesi önemli bir toplantıya iş dünyasının önde gelen isimlerini de davet etmişti. İmzaların ardından Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, Genpa’nın patronu Zeynel Abidin Erdem, Orjin Group’un ortaklarından Zafer Kurşun, Oyak’ın Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Uludağ Gazozları’nın patronu Levent Kızıl, Murat Aksu gibi isimlerin de katıldığı bir kokteyle anlaşma kutlandı.
 
5 Türk şirketi inceleniyor
Yatırım başına 50 milyon dolar ila 250 milyon dolar arası sermaye miktarı hedefleyen Garanti Yatırım ve Cerberus, bu tutarların dışındaki fırsatları da değerlendirecek. Anlaşma dün itibariyle yürürlüğe girip, 400 milyon dolarlık kaynak onaylanırken, 4 - 5 Türk şirketiyle satın alma ve ortaklık için görüşmeler başlatılmış durumdaydı. İş dünyasından birçok ismin katıldığı toplantıda bazı görüşmeler yapıldı. 
Sohbetimizde Dan Quayle, ‘Avrupa dökülüyor, Türkiye yükseliyor’ cümlesini kurunca, kendisiyle mini bir röportaj yaptık. “Size göre krizde ayakta kalmayı nasıl başardık, dışarıdan nasıl görünüyoruz’ sorumu şöyle yanıtladı: “İnanılmaz noktaya geldiniz. Sağlam bankalarınız sayesinde krizi hasar almadan atlattınız. Avrupa’ya baksanıza, çok kötü durumdalar. Bu noktadan bakınca AB üyeliğinizin gerçekleşmemesi iyi olmuş. İyi ki Avrupa Birliği’ne girmemişsiniz. Avrupa‘nın gidişatını çok beğenmiyorum. Türkiye hayal edilemeyecek şeyler yaptı. Biz de tereddütsüz yatırım yaptık.’
 
Anlaşmada son imzayı “Diana Şahenk” attı!
 
Türkiye’de son 10 yılda iyi şeyler yapıldığını söyleyen Ferit Şahenk atılan imzanın bunu desteklediğini söyledi.  Şahenk, “Bizlere ve Türkiye’ye güvendiği için Cerberus’a teşekkür ederim” dedi. Ferit Şahenk anlaşmanın insani planı hakkında da çeşitli anekdotlar anlattı: Taraflar anlaşmaya nihai şeklini vermek üzere önceki gece saat 22.00’a kadar holding merkezinde çalıştı. Diana Şahenk’in telefonuyla resmi iş havası bir anda dağıldı. Zira Diana Şahenk, eşi Ferit Şahenk’den telefonu uzatmasını rica ettiği Dan Quayle ve ekibini eve davet etti. Resmi bir ortamda başlayan görüşmeler böylece evde sonlandırıldı. Ferit Şahenk, “Holding merkezinde Mr. Quayle ve Ferit Bey’dik. Evin kendisine has ortamında birbirimize ön adlarımızla hitap eder duruma geldik” dedi.
 
“Eğlence kanalımızı yapacağız”
Ferit Şahenk, Star TV’yi satın almak için yaptıkları görüşmelere ilişkin olarak da, “Görüşmeler sürüyor. Bu iş olmasa da biz kendi eğlence kanalımızı yapacağız” dedi. Görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının kendileri için avantaj olacağını dile getiren Şahenk, “İnşallah hayırlısıyla biter” değerlendirmesinde bulundu.

Milliyet