"Türkiye'ye dönmeyi düşünmüyorum"

İtalya’da tutuklu bulunan Seda Aktepe serbest bırakıldı. İsviçre’ye dönmeye hazırlanan Aktepe’ye DHA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiyeye dönmeyi düşünmüyorum
09 Mayıs 2013 Perşembe 18:09 tarihinde eklendi.

 

Seda Aktepe, “Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyorum. Havaalanında anneme mi sarılacağımı, yoksa tutuklanıp hapse mi atılacağımı bilmiyorum. Ama Türkiye’yi çok özlüyorum” dedi. 
 
İNTERPOL’ÜN ARADIĞINI TUTUKLANINCA ÖĞRENDİM
 
2010 yılında İsviçre’ye gittiğini ve siyasi sığınma talebinde bulunduğunu hatırlatan Aktepe, “ 2013 Şubat ayında siyasi oturum hakkı verildi.

Yasa gereği geçen sürede ülkeden çıkamadım. Şubat ayında oturum hakkını alınca, erkek arkadaşımla birlikte özgürlüğün tadını çıkartalım istedim. Kısa bir tatil için İtalya’ya geldik. Kalacağımız otele kayıt yaptırdıktan kısa bir sonra polisler gelip, beni Livornoda bir polis merkezine götürdüler. Orada interpol tarafından arandığımı öğrendim. Bundan haberim yoktu. Hırvatistan da aynı davadan yargılandığımız Başak Şahin tutuklandığında avukatlarıma sormuştum ama benim hakkında böyle bir karar olmadığını söylediler. Yanlış bilgilendirildim. O yüzden İsviçre’den çıktım. Önceden bilseydim bunların hiç biri yaşanmazdı” dedi. 
 
ODADA ÜÇ KOVA
 
Sekiz gün tutuklu kaldığı Pisa Don Bosco Hapishanesi’nde Almanca-İtalyanca sözlük aracılığıyla gardiyanlarla iletişim kurduğunu, bu arada diğer mahkumlardan izole edildiğini söyleyen Aktepe, “Bu arada devlet tarafından atanan Cecilia Vettori avukatlığımı üstlendi. Uluslararası Af Örgütü’ne bağlı bazı avukatlar da müdahil oldu. Tam anlamıyla bir şok ve yorgunluk hali yaşadım.

Türkiye’deki sürecin bir benzerini yaşamaktan korktum. 6 Mayıs’da mahkemeden siyasi sığınma hakkımın İtalya’da da tanınmasını istedim. Beş gün içinde karar vereceklerdi. Hapishaneye döndüm. Hapishanede bir yatak, bir masa ve üç kova vardı. Kovalardan birini tuvalet, birini çöp, birini de su için kullanmam gerekiyordu. Hijyen açısından sıkıntı yaşadım ama kötü muamele görmedim” dedi. 
 
LİBERTA (ÖZGÜRLÜK)
 
Sekiz Mayıs günü çğle saatlerinde sadece İtalyanca bilen bir gardiyanın İtalyanca’da “özgürlük” anlamına gelen “liberta” demesi üzerine serbest kalacağını anladığını söyleyen Aktepe, “Daha sonra avukatım gelip bilgilendirdi. Akşam geç saatlerde de serbest kaldım. Çıkınca ilk işim erkek arkadaşıma sarılıp, bize destek veren arkadaşlarımla özgürlüğü kutlamak oldu” diyekonuştu. 
 
HEMEN İSVİÇRE’YE DÖNECEĞİM
 
Türkiye’deki politik iklimin “muallak” olduğunu ve “güven vermediğini” söyleyen Seda Aktepe, kendisine ulaşan karar metninde de bazı ifadelerin yoruma açık olduğunu dile getirerek, “Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyorum. Havaalanında anneme mi sarılacağımı, yoksa tutuklanıp hapse mi atılacağımı bilmiyorum. Bu nedenle hemen İsviçre’ye dönüp, durumu netleştirmek istiyorum.

Önce Türkiye’deki avukatlarla görüşüp, kararın detay ve kapsamını öğrenmem gerekiyor.Ne zaman ki özgürlüğümün elimden alınmayacağından emin olacağım, o zaman döneceğim. Türkiye’yi çok özlüyorum” dedi.
 
NE OLDU?
 
Siyasi oturum aldığı İsviçre’den,geçtiğimiz hafta, 23 yaşındaki erkek arkadaşı Robin Niederhauser ile “tatil amaçlı” İtalya’nın Toskana bölgesindeki Livorno kentine bağlı Castiglioncello beldesine gelen 28 yaşındaki Seda Aktepe, Castiglioncello’da kaldığı otele kaydını yaptırmasının ardından isminin interpol tarafından arananlar listesinde bulunması nedeniyle İtalyan güvenlik güçlerince gözaltına alınarak tutuklandı ve Pisa’daki Don Bosco Hapishanesi’ne konuldu.

6 Mayıs günü hakim önüne çıkan Aktepe, İtalya’dan da siyasi sığınma talebinde bulundu. Ancak bu süreçte Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Mayıs günü aldığı kararla, İtalya’da tutuklu bulunan Seda Aktepe hakkındaki Türkiye’nin geri isteme talebini ve hakkındaki kırmızı bültenle aranması isteğini kaldırdı. Adalet Bakanlığı’ndan Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’ne gönderilen yazıda, 30 Nisan günü Resmi Gazete’de yayınlanan 6459 sayılı “İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” gereği, Aktepe’nin Türkiye’ye iadesi talebinin geri çekildiği bildirildi. Kararın bildirilmesi üzerine Floransa 2. İstinaf Mahkemesi Aktepe’yi serbest bıraktı.

Seda Aktepe, 7 Aralık 2004 günü TBMM’de görülen yeni Ceza İnfaz Kanunu’nun cezaevlerinde ağır insan hakkı ihlallerine yol açacağı iddiasıyla yapılan gösteriyi, Atılım gazetesi adına izlerken, 45 kişiyle birlikte gözaltına alınmış ve 3 yıl 1 ay 1 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

DHA