Türkiye'ye kara liste şoku

Terörden çok canı yanan Türkiye şimdi terörün finansmanı nedeniyLe kara listeye girme riski ile karşı karşıya.

Türkiyeye kara liste şoku
17 Ekim 2012 Çarşamba 10:38 tarihinde eklendi.

Son dönemde Türkiye’nin en çok canını yakan hem maddi hem de manevi büyük hasarlara neden olan terör yüzünden Türkiye kara listeye girebilir.

 
Terörün finansmansı konusunda yasalarda hala boşluklar olması nedeniyle OECD’den daha önce uyarı alan Türkiye’ye Ekim ayına kadar süre tanınmıştı.
 
Terörist grupların finanse edilmesi tarafında yasalarda gerekli sıkılaştırmayı yapması için Haziran ayında uyarı alan Türkiye Ekim ayına istenilenleri yerine getirmezse İran ve Kuzey Kore’nin de içinde yer aldığı kara listeye eklenecek.
 
Türkiye ile birlikte Kenya ve Myanmar kaderine de dün Paris'ta başlayan toplantılarda karar verilecek.
 
OECD’nin banka hesapları arasındaki para transfer işlemleri ve hesapları dondurmak tarafındaki gönülsüzlük endişe kaynağı olurken terörün finansmanı ile ilgili ön tasarının hala parlamento da masa durması Türkiye için olumsuz noktalardan biri olarak gösteriliyor.
 
NATO üyeleri arasında olan ve Avrupa Birliği adaylığı gündemde olan Türkiye’nin listeye girmesinin ekonomiyi olumsuz yönde etkileyeceğini kaydedilirken özellikle de turizm ve finans tarafında etkilerinin görüleceği uyarısı yapılıyor.
 
Konuya dair Adalet Komisyonu’ndan gelen açıklamada ise Türk parlamentosunda terörün finansmanına karşı tasarının hazır olduğu belirtildi. Buna karşılık OECD’nin istediği yeni yasaların parlamentonun yoğun gündemine takıldığı bilgisi geldi. 
 
Standard Bank gelişmekte olan ülkeler bölümü yöneticisi Tim Ash, Türkiye’nin dost batılı devletler ile yapılacak düzenlemenin ilişkileri bozmaması için pragmatik olacağını belirtti. Türkiye’de yer alan bazı yabancı bankaların Türkiye’nin kara liste sınırındaki durumu nedeniyle olası konumlarını sınırlayabileceğini kaydeden Ash, Türkiye’nin cari açığı dengelemek için mali fon akışına olan ihtiyacının altını çizdi. Ash’in açıklamaları içinde Türkiye için kara liste riskinin endişe yaratsa da ajanda da aşağı sıralar kaydığı belirtilirken buna gerekçe olarak da batılı düzenleyiciler ile olan sıcak temas gösteriliyor. Bu temasa ek olarak konuya ilginin dağılmasında Suriye gerilimi de önemli rol oynuyor.
 
Türkiye OECD’nin öngördüğü 40 kuraldan sadece 3 tanesine tamamıyla uyum sağlamış durumda. Bankalar arasında uyumsuz para transferi konusunda sadece bazı transferlerin sınırlandırıldığı belirtilirken burada sınır 6 bin dolar yani 12 bin TL. Ama bu OECD beklentilerini karşılamıyor. Bir başka konu olan hesap dondurulması tarafında ise Türkiye bazı batılı bankaları PKK’ya destek vermekle suçlarken Türkiye bu konuda Avrupa’da 269 şirketten şüpheleniyor. Bu kurumların 147 tanesi Almanya’dayken 49 tanesi de Fransa’da bulunuyor. (The Lira)