Türkiye'ye mesaj mı ?

ABD'de yirmi iki sezondur devam eden animasyon dizisi The Simpsons'da Osmanlı İmparatorluğu rüzgarı yaşandı. Ancak bildiğiniz Osmanlı İmparatorluğu değil.

Türkiyeye mesaj mı ?
12 Ocak 2011 Çarşamba 15:41 tarihinde eklendi.

 

Uzun yıllardır ABD televizyonlarında yayınlanan ve Türkiye'de de ilgiyle takip edilen The Simpson dizisi, 22 sezon 10. bölümünde bir sürpriz yaptı.
 
Amerikalılar'ın çok dikkatini çekmese de dikkatli Türk izleyicileri bu sürprizi yakalayabildi. Sürprize gelmeden önce diziye aşina olmayanlar için bir konuyu aydınlatalım.
 
The Simpson dizisinin başlangıcı genelde aynı olmakla birlikte bazen ufak değişiklikler yapıldı. Ancak değişmeyen tek şey The Simpsons ailesinin üçlü koltuğa oturması oldu. Diğer bir deyişle bu "başlangıç"larda başlarına ne gelirse gelsin Simpson ailesini ne yapar eder o koltuğa oturur ve televizyon seyreder.
 
Dizinin ABD'de yayınlanan son bölümünde ise bu kez başlangıçta ufak bir değişiklik yapıldı. Bu kez olaya ailenin gözünden değil de koltuğun daha doğrusu kanepenin gözünden bakıldı.
 
Sabah uyanan, traş olan koltuk hazırlandıktan sonra evden çıkıp metroyla Simpsons ailesinin evine giriyor ve onlar oturmadan önce televizyonun karşısına yerleşiyor. Sonrasında ise Simpson ailesi her zamanki gibi gelip koltuğa oturuyor.
 
Ancak bu rutinde bir sahne dikkat çekti. Koltuğun diğer koltuklarla birlikte metroda seyahat ettiği sırada elinde tuttuğu ve okuduğu bir gazete dikkat çekiyor.
 
Gazetenin manşetinde şöyle yazıyor: "Ottoman Empire Collapses"... Yani "Osmanlı İmparatorluğu çöktü (yıkıldı)".
 
Koltuğun elinde tuttuğu "Couch Chronicle" isimli bu gazetenin manşetinin altındaki resimde de haritaya benzer bir resim yer alıyor ve resmin ortasında okla gösterilen bir kanepe bulunuyor. Diğer yazılar ise okunamıyor.
 
Peki bu ne anlama geliyor? Böyle bir girişi gördükten sonra belirtilen bölümde Osmanlı'ya göndermeler yapılacağını düşünüyorsunuz. Ancak öyle olmuyor. Dizide Osmanlı İmparatorluğu'yla ilgili hiçbir şey yok.
 
Ancak daha önce buna benzer bir durum bir başka animasyon dizisi olan Family Guy'da da yaşanmış ve bir Osmanlı İmparatorluğu espirisi yapılmıştı.
 
Ottoman kelimesi Osmanlılar için kullanıldığı gibi aynı zamanda ayak uzatmak için kullanılan minder, arkasız minderli iskemle, puf gibi mobilyalar için de kullanılıyor.
 
Family Guy'daki espride karakter mindere yani "ottoman"a ayaklarını uzatırken "Benim imparatorluğum bunun üzerine kurulmalı" diyerek kelime oyunu yapıyor.
 
The Simpsons ailesindeki espri için bir açıklama yapılmıyor. Ancak çeşitli platformlarda bazı tahminlerde bulunuluyor.
 
Bir iddiaya göre kanepelerin okuması için basılan bu gazetenin manşetinde artık minderin kullanılmadığı bu nedenle de minder yani "ottoman" imparatorluğunun çöktüğü yazıyor.
 
Bir başka iddia ise dizide Türkiye'ye gönderme yapıldığı yönünde. İddiaya göre "Osmanlı İmparatorluğu'nun çöktüğü" belirtilerek Türkiye'ye "hayallere kapılma" denmek isteniyor. Ancak ABD'de yayınlanan ve Türkiye'de ne zaman yayınlanacağı belli olmayan bir bölümle, gündemdeki bir konuyla ilgili bir başka bir ülkeye gönderme yapıldığını öne sürmek pek de olası değil gibi görünüyor.
 
Amerikalı izleyicilerin çoğu ise bunun bir şaka olduğunu düşünüyor. Osmanlı İmparatorluğu'yla mobilyalar arasında bağlantı kurup kelime oyunu yapmanın ABD'de ender rastlanan bir durum olmadığını yazanlar da var.
 
Sözün özü "Osmanlı İmparatorluğu Çöktü" sadece "güzel bir kanepe şakası"ndan ibaret.