Türkiye'ye şartlı zeytin dalı

Türkiye ile ilişkilerin düzelmesini istediklerini söyleyen Irak Başbakanı'nın şartları arasında Tarık el Haşimi de var.

Türkiyeye şartlı zeytin dalı
06 Kasım 2012 Salı 09:03 tarihinde eklendi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye olan ilişkilerin iyi olmadığını, ilişkilerin bazı şartlar karşılığında düzelmesini istediklerini söyledi.
 
Maliki, ''Irak'a saygı duyulması, içişlerimize karışılmaması, hava sahamızın ihlal edilmemesi durumunda Türkiye'nin ve Türk şirketlerinin Irak'taki mevcudiyetini memnuniyetle karşılayacağız'' ifadesini kullandı.
 
Maliki, ''Tırmandırılan gerginiliğin hafifletilmesi için olumlu adımlar atılıyor ama yeterli değil. Mesela Türk tarafının, hakkında kovuşturma ve hüküm bulunan bir şahsı barındırarak Irak halkının duygularını kışkırtması kabul edilemez" şeklinde konuştu.
 
Maliki, "Dış ilişkilerimizde çıkarlarımız ve Irak'ın ulusal egemenliğine saygı çerçevesinde bir devletle başka bir devlet arasında ayırım yapmayız. Irak'ın içişlerinin en ayrıntılı bölümlerine kadar müdahale olursa durum değişir.
 
Türk tarafına, 'size bir elimizi uzatırken diğer elimizle yaş zeytin dalını uzatırız' diyoruz. Sizinle iyi ilişkiler istiyoruz. Karşılığında siz de iyi ilişkilerinizi sunarsanız, Irak'ın ihtilafları sona erdirme isteğini göreceksiniz'' ifadelerini kullandı.