Türkiye'ye "uzun tutukluluk" cezası

AİHM, Tutukluluk süresine itiraz başvurusunda, "Türkiye'nin insan hakları ihlali yaptığına" hükmetti.

Türkiyeye uzun tutukluluk cezası
29 Kasım 2011 Salı 18:05 tarihinde eklendi.

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tutukluluk süresine itirazla ilgili bir başvuruda, Türkiye'nin insan haklarını ihlal ettiğine hükmetti.
 
AİHM, Veli İsmail Altınok isimli vatandaşın yaptığı başvuruda, "Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinin 4. ve 5. fıkralarını ihlal ettiğine" hükmetti.
 
4 BİN EURO TAZMİNAT ÖDENECEK
Türkiye, karar gereği mahkeme masrafları da içinde olmak üzere toplam 4 bin Euro maddi tazminat ödeyecek.
 
Mahkemenin gerekçeli kararında, "Türkiye'de süren tutukluluğa itiraz etmek için etkili bir yasal mekanizmanın olmaması ve telafi edici başvuru yolu bulunmamasının sistematik bir sorun olarak ortaya çıktığı" belirtildi ve "Türkiye'nin bu sorunu aşmak için gerekli düzenlemeleri yapması" tavsiye edildi.
 
DOSYA SAYISI 300'Ü BULDU
Yine gerekçeli kararda, tutukluluğa itiraz eden avukatlara, itiraz süreci devam ederken, savcının mütalaasının bir kopyasının verilmemesine ilişkin şikayetlerle birlikte telafi edici başvuru yollarının olmamasıyla ilgili olarak AİHM'e Türkiye'den gelen dosyaların sayısının 300'ü bulduğu uyarısı yapıldı.
 
AİHM'in bugünkü kararında haklı bulduğu Veli İsmail Altınok, yolsuzluk ve sahtekarlık suçundan 2007 yılında tutuklanmış, avukatların tutuklu yargılama kararına ilişkin yapılan başvuruları daha sonra reddedilmişti. 2008 yılında üç yıl, 9 ay hapis cezasını çarptırılan Altınok'un davası halen temyiz mahkemesinde sürüyor.