"Türkiye'yi takdir ediyoruz"

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Türkiye'yi stratejik bir ortak olarak görerek, ticaretlerini ve ekonomilerini ilerletmek istediklerini söyledi.

Türkiyeyi takdir ediyoruz
14 Şubat 2012 Salı 20:25 tarihinde eklendi.

Klaus, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Forumu'nda, altı yıldan sonra Türkiye'ye tekrar bir ziyarette bulunduğunu ve şu ana kadar temaslarının çok dostane ve verimli bir ortamda gerçekleştiğini söyledi. 

Türkiye'ye, çok açık bir şekilde işbirliğini olabildiğince genişletmenin Çek Cumhuriyeti için de faydalı olduğunu söylemeye geldiğini ifade eden Klaus, siyasi, sosyal, ticari, savunma dahil tüm konularda işbirliğine hazır olduklarını vurguladı. 
    
Klaus, ''Biz, Türkiye'nin ekonomisinin gücünün bilincindeyiz. Son iki sene içerisinde ekonominizin gelişmesinde ulaştığınız rakamlar ile Çin'i geçtiğinizin bilincindeyiz. Bu konuda gerçekten sizi takdir etmek lazım. Sizi kıskanabiliriz bile'' diye konuştu. 
    
Avrupa'nın bir durgunluk içerisinde olmasının Çek ekonomisini frenlediğine dikkati çeken Klaus, Çek Cumhuriyeti'nin ihracatının yüzde 85'inin Avrupa Birliğine yapıldığını, Türkiye'de ise bu oranın bu rakamın yaklaşık yarısı kadar gerçekleştiğini hatırlattı. 
    
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e seslenen Klaus, ''Sayın Cumhurbaşkanı, eğer ihracatınızın yüzde 85'i Avrupa Birliğine olsaydı, o 9.6'lık gelişmeyi kaydedebilecek miydiniz- Bunu bilemiyorum. Ama buraya gelişimizin bir nedeni de budur. İhracatımıza, ticaretimize çok yönlülük kazandırarak, Türkiye'ye de öncelik vererek ve Türkiye'yi stratejik bir ortak olarak görerek, ticaretimizi ve ekonomimizi ilerletmek istiyoruz'' dedi.