Türkmenistan, Asya Oyunları bayrağını devraldı

Doğalgaz zengini ülkesi Türkmenistan, 2017 yılında 5. Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Oyunları’na ev sahipliği yapacak.

Türkmenistan, Asya Oyunları bayrağını devraldı
08 Temmuz 2013 Pazartesi 09:45 tarihinde eklendi, 1.399 kez okundu.

Güney Kore’de bu sene dördüncüsü yapılan Asya Oyunları sonrasında Asya Olimpiyat Konseyi bayrağı, Türkmenistan’a devredildi.

5. Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları'na 2017 yılında ev sahipliği yapacak Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bayrak töreni yapıldı. Başkent Aşkabat’a getirilen Asya Olimpiyat Konseyi bayrağı, Aşkabat stadyumunda göndere çekildi. 20 bin seyirci kapasiteli stadyumdaki törenler renkli görüntülere sahne oldu.

Törene, Türkmenistan Sağlık ve Spor'dan Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Sapardurdi Toyliyev başta olmak üzere bakanlar, kamu kurum kuruluş yetkilileri, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Oyunlara son olarak ev sahipliği yapan Güney Kore'den alınarak Aşkabat Stadyumu'na getirilen bayrağı, 4. Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları'nda madalya kazanan Türkmen sporcular taşıdı.

Güney Kore’den gelen Türkmenistan spor kafilesi, stadyum girişinde büyük bir coşkuyla karşılandı. Stadyumda şeref turu atarak halkı selamlayan kafiledeki sporcular, Türkmenistan ve Asya Oyunlar bayrağını göndere çekti.

Ardından Devlet Başkanı Yardımcısı Sapardurdi Toyliyev, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Türkmen halkı için yayınladığı kutlama mesajını okudu. Devlet Başkanı Berdimuhamedov mesajında, “Asya Olimpiyat Konseyi’nin bayrağının Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a devredilmesinin ve Asya Oyunları’nı ülkemizde ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Asya Oyunları’nı üst düzeyde organize etmek için Aşkabat’ta Orta Asya’nın en büyük Olimpiyat Köyü’nü inşa ediyoruz. Bu yüzden bu oyunların burada olması çok önemli” diye ifadeler yer aldı.

Türkmen yetkili Toyliyev, mesajı okuduktan sonra Güney Kore'deki oyunlarda madalya kazanan 7 sporcuya ödül verdi. Türkmen sporcular, 2 altın, 4 gümüş ve 1 bronz olmak üzere toplam 7 madalya kazandı. Altın alan sporculara 10 bin dolar, gümüş alana 5 bin dolar ve bronz madalya sahibine 3 bin dolar para ödülü verildi. Tören, dans gösterileriyle sona erdi.

-OLİMPİYAT KÖYÜ-
Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta ilk kez düzenlenecek oyunların tesislerini, Türk firması Polimeks yapıyor. Her 4 yılda bir düzenlenen organizasyon için, Polimeks firması maliyetinin 5 milyar doları bulması beklenen ve 30 tesisi içinde bulunduran olimpiyat köyü inşa ediyor. Tesislerin 2016 yılında tamamlanması planlanıyor.

- TÜRKMENİSTAN’IN İLK DEV SPOR ORGANİZASYONU-
2017 yılının Haziran ayında düzenlenecek 5. Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları, Orta Asya ülkesi Türkmenistan’ın ev sahipliği yapacağı ilk dev spor organizasyonu olacak. Asya Oyunları’na 62 ülkeden 5 binin üzerinde sporcu katılması bekleniyor. Sporcular 17’den fazla spor dalında madalya için mücadele edecek. Asya Oyunları’nı bin 500’ün üzerinde yabancı basının takip etmesi bekleniyor.


CİHAN