Türkmenistan benzin üretiminde devleşiyor

Doğalgaz ve petrol bakımından zengin olan Türkmenistan’da benzin üretiminde yeni bir kaliteye adım atıyor

Türkmenistan benzin üretiminde devleşiyor
31 Temmuz 2013 Çarşamba 14:02 tarihinde eklendi.

Doğalgaz ve petrol bakımından zengin olan Türkmenistan’da benzin üretiminde yeni bir kaliteye adım atıyor. Ülkenin Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı petrol rafinerisinde 98 oktan benzin üretimine başlanacak. Türkmenistan’da benzin üretimi uluslararası standartlara çıkarılıyor.

Türkmen yönetimi, kaliteli benzin üretiminde Güney Kore firmalarından yardım alacak. Güney Kore’nin LG İnternational Corp ile Hyundai Engineering Co LTD firmaları, 98 oktan benzin üretimi için proje başlattı. Proje kapsamında petrol rafinerinde yeni donanımlar tesis edilecek. Bunun sonucunda yıllık 2,3 milyon ton yeni marka benzin üretilmesi hedefleniyor.

Sözkonusu projenin maliyetinin 240 milyon doları bulacağı söyleniyor. Projeye, Malezya’nın Petronas şirketinin de dahil edildiği belirtildi.

Türkmenbaşı petrol rafinerisinde A-80, A-92 ve A-95 marka benzin üretiliyor. 2008 yılından itibaren ülkede araç sahiplerine bedava benzin uygulamasına geçildi. Bu uygulama kapsamında araç sahiplerine belirli limitte bedava benzin veriliyor. Türkmenistan’da en yaygın kullanılan 95 oktan yakıtın fiyatı 22 cent.
 


CİHAN