Türkmenistan ile Letonya ilişkilerinde yeni dönem

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, Türkmenistan’da resmi temaslarda bulunuyor

Türkmenistan ile Letonya ilişkilerinde yeni dönem
14 Mayıs 2013 Salı 14:01 tarihinde eklendi.

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, Türkmenistan’da resmi temaslarda bulunuyor. Çok sayıda bürokrat ve işadamı ile Aşkabat’a çıkarma yapan Berzins, Türkmenistan ile terör, uyuşturucu kaçakçılığı ve çeşitli cinayetlere karşı mücadelede işbirliği yapacaklarını söyledi.


Konuk Cumhurbaşkanı Berzins, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Oğuzhan Köşkü’nde resmi törenle karşılandı. Resmi törenin ardından liderler başa başa görüştü. Akabinde Berdimuhamedov ile Berzins’in katılımıyla heyetler arası görüşmeler yapıldı.

Resmi görüşmelerin ardından iki ülke arasında bir takım anlaşmalara imza atıldı. Ülkeler, terör, uyuşturucu ve çeşitli cinayetlere karşı mücadele edilmesini öngören anlaşma imzaladı. Ayrıca, Türkmenistan ile Letonya arasında eğitim işbirliği anlaşmasına imza atıldı.

AŞKABAT-RİGA HATTINDA İŞBİRLİĞİ-
Berdimuhamedov ile Berzins, görüşmelerden sonra basına açıklamada bulundu. Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Letonyalı mevkidaşı Berzins ile ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası örgütler kapsamındaki münasebetler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Bu ziyarete büyük önem verdiklerini söyleyen Türkmen lider, “Ticaret, enerji, ulaşım, turizm alanındaki işbirliği imkanlarını değerlendirdik. İki ülke işadamları arasında doğrudan temasların kurulması konusunda anlaştık. Aşkabat ile Riga arasında uçak seferlerin başlatılması konusunda görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Konuk Cumhurbaşkanı Berzins ise basın açıklamasında, Türkmenistan ile ulaşım, transit, liman gibi pek çok alanda işbirliği yapmak istediklerini söyledi. 2015 yılında Avrupa Birliği dönem başkanlığı döneminde Türkmenistan ile AB ilişkilerin daha da arttırılması için çaba göstereceklerini söyleyen Berzins, “Türkmenistan’ın enerji güvenliği girişimlerini destekliyoruz. Enerji ihtiyacı duyan AB ülkeleri açısından bu çok önemli. Türkmenistan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne üyelik sürecini destekliyoruz ve bu konuda gereken yardımı vermeye hazırız.” dedi.
 

Türkmenistan’ın Afganistan’ın ekonomik açıdan kalkınması için yaptığı yardımları takdir ettiklerini söyleyen Berzins, bu ülkeye ucuz elektriğin sağlanması ve demiryolu hattının çekilmek istenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins, bugün Türkmen ve Letonyalı işadamlarının hazır bulunduğu İş Forumu’na katılacak. Berzins ve beraberindeki heyet, ziyaretin ikinci gününde Hazar Denizi’nin kıyısındaki Türkmenbaşı kentinde temaslarda bulunacak. Konuk Cumhurbaşkanı, Türkmenbaşı petrol rafineri ve Avaza turizm bölgesinde incelemelerde bulunacak. Berzins, Türkmenbaşı kentinde Letonya eski Cumhurbaşkanı Karlis Ulmanis’in mezarına çelenk bırakacak.

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins’e ziyaretinde Dışişleri Bakanı Edgar Rinkeyeviç, Ulaştırma Bakanı Anrijs Matiss, Ekonomi Bakanı Daniel Pavluts ve Sağlık Bakanı İngrida Circene eşlik ediyor. Ayrıca, bu heyette 49 işadamı da bulunuyor.


CİHAN