Türkmenistan, Rusya ile birlikte denize açılıyor

Hazar Denizi’ne kıyısı olan Rusya ile Türkmenistan deniz taşımacılığı alanında işbirliği yapacak

Türkmenistan, Rusya ile birlikte denize açılıyor
18 Eylül 2013 Çarşamba 10:28 tarihinde eklendi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich’in, Aşkabat ziyaretinde sözkonusu alanda önemli bir mutabakata imza atıldı. Dvorkovich, Rusya ile Türkmenistan arasındaki hükümetlerarası ekonomik komisyonu toplantısı için Aşkabat’a geldi. Toplantıda, iki ülke arasındaki işbirliğine yönelik birçok konu değerlendirildi. Toplantıda, Türkmen tarafına Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşit Meredov başkanlık etti.

Başbakan Yardımcısı Dvorkovich, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile de bir araya geldi. Rus yetkili, Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmitri Medvedev’in selamlarını iletirken,Berdimuhamedov, Rusya ile ilişkilerin daha da geliştirilmesine büyük önem verdiklerini kaydetti.

Rus yetkili Dvorkovich, Aşkabat temasları kapsamında Sergi Köşkü’nde açılan iletişim fuarına da katıldı. Fuarda, Rusya 10 firma ile temsil edildi. Rus şirketlerin arasında mobil iletişim hizmete sunan MTC şirketi de yer aldı. 2012 yılında tekrar Türkmen pazarına geri dönen Rus şirketinin abone sayısının 1,9 milyon insana ulaştığı kaydedildi.

Daha önce Türkmenistan’ın en büyük ticari ortağı olan Rusya, bu konumunu Çin’e kaptırdı. Aynı zamanda Rusya’dan doğalgaz talebinin azalmasıyla Türkmenistan doğalgaz ihracatında rotayı Çin’e çevirdi. Daha önceler her yıl 50-60 milyar metreküp doğalgaz ithal eden Rusya, son yıllarda bu rakamı 10 milyar metreküpe indirdi.


CİHAN