Türkmenistan yüzde 10,3 büyüdü

Orta Asya’nın en hızlı kalkınan ülkeleri arasında bulunan Türkmenistan, bu yıl da ekonomide istikrarlı bir büyüme gösterdi

Türkmenistan yüzde 10,3 büyüdü
07 Mart 2014 Cuma 15:04 tarihinde eklendi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda 2014 yılının ilk 2 ayı değerlendirildi. Geçen yıllarda olduğu gibi, bu yılın ilk aylarında da Türkmenistan ekonomisinde istikrarlı bir büyüme rakamına ulaşıldı. Ocak-Şubat aylarındaki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ( GSYİH) büyüme oranı, yüzde 10,3 olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde büyüme sanayide yüzde 8,9, inşaatta yüzde 15, ulaşım ve iletişimde ise yüzde 14,8 olarak belirlendi.

Ayrıca bölgenin önde gelen doğalgaz ihracatçıları arasında bulunan ülkede, Türkmen gazının en büyük alıcıları ise Çin, İran ve Rusya.

Türkmenistan'daki büyüme hızı uluslararası finans kuruluşlarının tahminlerini doğru çıkaracak nitelikte görünüyor. Uluslararası Para Fonu (İMF) Türkmenistan için bu sene yüzde 10,7 oranında bir büyüme beklendiğini açıklamıştı. Geçen yıl ise bu rakam 10,2 oranında gerçekleşti.


CİHAN