Türkmenistan’da XV. yüzyıla ait sikkeler bulundu

Türkmenistan’da Ortaçağ'dan kalma gümüş sikkeler bulundu. Türkmenistan’ın güneyindeki Mari vilayetine bağlı Serhetabat ilçesinde yapılan kazı çalışmalarında XV. yüzyıla ait sikkeler, ortaya çıktı.

Türkmenistanda XV. yüzyıla ait sikkeler bulundu
08 Temmuz 2013 Pazartesi 15:03 tarihinde eklendi, 1.575 kez okundu.

Türkmen devlet haber ajansının haberine göre, Türkmenistan’ın en kadimi yerleşim birimlerinden biri olan Mari vilayetinde bulunan 191 adet gümüş sikkenin, "Antik Merv" Devlet Tarih ve Kültür Parkı uzmanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda XV. yüzyıla ait olduğu belirtildi.

Gümüş sikkelerin bulunduğu bölgenin İpek Yolu üzerindeki Herat, Merv ve Serahs kervan yollarının kesiştiği yer olduğu bildirildi.

Söz konusu sikkelerin Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Müzesi’nde koruma altına alınacağı kaydedildi.
Bir dönem Büyük Selçukluların da başkentliğini yapan Türkmenistan'ın antik Merv kenti, Türk tarihinin ünlü hükümdarları Alp Arslan, Melik Şah, Sultan Sancar gibi sultanların da yaşadıkları şehir. Selçuklu Hükümdarı Sultan Alp Arslan'ın mezarının antik Merv kenti sınırları içerisinde yer aldığı tahmin ediliyor.

Öte yandan, Mari vilayeti bölgesinde 40 yılı aşkındır devam eden kazılar sonrasında, 5 bin yıllık antik kent gün yüzüne çıkarılmıştı.


CİHAN