Türkmenistan’da yeni eğitim yılı başladı

Türkmenistan’da 2014-2015 eğitim-öğretim yılı resmen başladı. Yeni eğitim yılının açılmasını simgeleyen 1 Eylül, Türkmenistan’da Bilim ve Öğrenciler günü olarak kutlanıyor.

Türkmenistanda yeni eğitim yılı başladı
01 Eylül 2014 Pazartesi 11:58 tarihinde eklendi.

Eğitime ve genç neslin yetişmesine önem veren Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, yeni eğitim yılını başkent Aşkabat’taki uluslararası üniversitenin açılışıyla başlattı. Berdimuhamedov’un katılımıyla Uluslararası İnsani Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi törenle hizmete açıldı.

Açılış töreninde konuşan Berdimuhamedov, eğitim ve bilim sektörünün gelişmesine büyük önem verdiklerini kaydederek, “Türkmenistan’a vefalı ve kaliteli genç neslin yetişmesi için çaba harcıyoruz. Bunun için eğitim sektörüne önemli yatırımlar yaparak, yeni üniversiteler ve okullar inşa ediyoruz. Eğitim kurumlarında dünya standartlarında eğitim verilmesi için seferberiz” dedi.

Yeni üniversitenin, Fransuz Bouygues firması tarafından inşa edildiğini söyleyen Berdimuhamedov, üniversitenin İngilizce eğitim verileceğini, 6 fakülte ve 13 bölümden oluştuğunu hatırlattı. Devlet Başkanı Berdimuhamedov, eğitim sisteminin geliştirilmesinin Türkmenistan yönetiminin izlediği devlet politikasının öncelikli alanlarından biri olduğunu sözlerine ekledi. Üniversiteye bu yıl 300 öğrenci alınacak.

Türkmenistan’da okullarda 12 yıllık ortaöğretim dönemi başladı. Ülke genelinde toplam 2 bin 900 eğitim kurumu faaliyet gösteriyor. Bu sene 113 bin öğrenci ilkokula alındı ve öğrencilere bilgisayar hediye edildi.


CİHAN