Türkmenistan’ın Antalya’sına Türk imzası

Dünyanın dördüncü büyük doğalgaz ülkesi Türkmenistan, Hazar Denizi'nin kıyısında uluslararası turizm bölgesi inşaa ediyor.

Türkmenistanın Antalyasına Türk imzası
28 Haziran 2013 Cuma 14:56 tarihinde eklendi.

Antalya’ya benzeri turizm bölgesi olan Avaza’da toplam tutarı yaklaşık 500 milyon doları bulan yeni 13 tane turistik tesis hizmete açıldı. Tamamının Türk müteahhitleri tarafından inşa edilen tesislerin açılışına, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da katıldı.

Hazar Denizi kıyısındaki Avaza bölgesini 2007 yılında turizm bölgesi ilan eden Türkmenistan, Avaza'yı Antalya benzeri turizm merkezi yapmak istiyor. 2007 yılından bu yana çok sayıda otel, çocuk dinlenme kampı, tatil merkezleri inşa edilen Avaza'da yeni otel ve tatil merkezleri hizmete açıldı. Türk şirketleri tarafından inşa edilen tatil evleri ve 5 yıldızlı oteller kapılarını ziyaretçilere açtı.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katılımıyla gerçekleşen açılış törenine, aralarında Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’ın da bulunduğu Türk işadamları, Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai, yabancı misyon şefleri, bakanlar ve çok sayıda yabancı heyet katıldı.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov ve resmi heyet, 13 tesisin açılışını gerçekleştirdi. Arka arka devam edilen açılışlarda, halk oyunları gösterileri büyük ilgiyle izlendi. En son açılışın yapıldığı otelin bahçesinde kurulan manejde at oyunları gösterisi düzenlendi.

Avaza'da yeni açılan tesisler ile bölgenin yatak kapasitesi 7 bin 150 kişiye ulaştı. Hazar’ın kıyısı Türkmenlerin yaz mevsiminde tatil yaptığı mekanların başında geliyor.

SANDAL VE ÜNLÜ SANATÇILAR KONSERDE SAHNE ALACAK

Avaza bölgesinde yarın büyük bir konser program düzenlenecek. Aynı zamanda yarın Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un doğum günü de kutlanacak. Devlet Başkanı’nın doğum günü dolayısıyla düzenlenecek konser programında, Mustafa Sandal'ın da sahne alması bekleniyor. Bu arada, dünyaca ünlü şarkıcı Jennifer Lopez'in de konsere katılacağı iddia ediliyor.
Turizm sektöründe büyümek isteyen Türkmenistan, Türkiye'yle sıkı işbirliği içerisinde. İki ülke bu paralelde çeşitli eğitim programları düzenliyor.


Son yıllarda devlet tarafından Avaza projesine 2 milyar dolar yatırım yapıldı. 2020 yılına kadar tamamlanacak 3 aşamalı proje için 7 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Avaza projesi için Hazar Denizi kıyısındaki 16 kilometre uzayan sahilde 5 bin hektar alan ayrıldı.


CİHAN