Türkmenler de Türk polisiyle tanıştı!

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği üyeleri, Hoten olayını protesto etmek için Tarabya’daki Çin Başkonsolosluğu önünde toplandı.

Türkmenler de Türk polisiyle tanıştı!
21 Temmuz 2011 Perşembe 16:38 tarihinde eklendi, 1.048 kez okundu.

 

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği üyeleri, Hoten olayını protesto etmek için Tarabya’daki Çin Başkonsolosluğu önünde toplandı. Polisin, belli bir noktaya kadar izin verdiği yaklaşık 100 kişilik grup, "Türkiye uyuma Türkistan’a sahip çık" sloganları attı. Burada bir basın açıklaması yapan grup, daha sonra konsolosluk kapısına siyah çelenk bırakmak isteyince kısa süreli bir arbede yaşandı. Polisin oluşturduğu güvenlik bariyerini geçmek isteyen gruba polis, gazla müdahale etti
 
Doğu Türkistan Platformuna üye bir grup, Hoten şehrinde bir süre önce yaşanan olayları protesto amacıyla, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğuna siyah çelenk bıraktı
 
Doğu Türkistan Platformu üyesi grup, Tarabya’daki Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanarak, ellerinde "Zulme sessiz kalma, soykırıma dur de" ve "Doğu Türkistan’a hürriyet" yazılı dövizlerle, çeşitli sloganlar attı.
 
Grup adına basın açıklaması yapan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, "Çin’in Doğu Türkistan’ı işgal ettiğinden beri Doğu Türkistanlılara soykırım uyguladığını" öne sürdü.
 
Tümtürk, "Çin, özellikle Doğu Türkistan’ın güney tarafında yer alan ve Uygur Türklerinin en yoğun olarak yaşadıkları Kaşkar ve Hoten vilayetlerinde 2 yıldan beri halka göz açtırmamaktadır" dedi.
 
Halkın bu nedenle 18 Temmuz Pazartesi günü Hoten’de hükümet binası önünde barışçıl protesto eylemi düzenlediğini belirten Tümtürk, "Çin güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik müdahalesi soncu 20 kişinin hayatını kaybettiğini, bunun üzerine halkın da Çukurpazar’daki bir karakola saldırdığını ve 2’si emniyet mensubu 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6’sının da rehin alındığını" anlattı.
 
Hoten’de olanlara ilişkin endişe duyduklarını belirten Tümtürk, "Pekin yönetimi, olayı örtbas etmek için yine bildik numarasıyla olayın bir grup ayrılıkçı terörist tarafından gerçekleştirildiğini duyurmakta ve olay hakkında bilgi kirliliği yaratmaktadır" dedi.
 
Konuşmanın ardından, sloganlar atan grup, Çevik Kuvvet ekiplerinin kurduğu barikatı yıkarak, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’na yürümeye çalıştı. Göstericileri durdurmakta güçlük çeken Çevik Kuvvet ekipleri, gruba biber gazı sıktı.
 
Bunun üzerine grubun bir kısmı dağılırken, bazı kişilerle polis arasında arbede yaşandı.
 
Seyit Tümtürk ve yanındakilerin olay yerindeki polis amirleriyle görüşmesinin ardından arbede sona erdi. Tümtürk ve beraberindeki 4 kişi konsolosluğa kadar giderek üzerinde "Doğu Türkistanlılar" yazılı siyah çelenk bıraktı.
 
ÇİN HALK CUMHURİYETİ İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞUNDAN AÇIKLAMA
 
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Çin Devlet Terörle Mücadele Ofisi tarafından yapılan açıklamada, 18 Temmuz’da, bir grup saldırgan tarafından, Hoten kentindeki Naarburg Karakoluna saldırı düzenlendiğinin bildirildiğini duyurdu.
 
Başkonsolosluktan yapılan açıklamada, söz konusu saldırganların, polislere karşı direniş göstererek, iki rehineyi öldürüp, bulundukları karakolu yaktıkları kaydedilerek, bir askeri polisin rehineyi kurtarırken hayatını kaybettiği, şiddete başvuran birkaç saldırganın öldürüldüğü, bir kişinin de gözaltına alındığı ifade edildi.
 
Şu an bölgede istikrarın hakim olduğu, saldırı olayları hakkında incelemenin sürdüğü belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Zaman zaman terörist saldırılara ne yazık ki Türkiye de maruz kalmaktadır. Türkiye, terörist saldırılara maruz kaldığı zamanlarda, Çin, her seferinde Türkiye’nin hislerini üzüntüyle paylaşmaktadır. Saldırgan durumlara karşı Türkiye ve Çin, karşılıklı destek olmalı ve karşılıklı hisleri paylaşmalıdır."