"Türküleri değil silahları susturalım"

Kürtçe şarkı söylediği için protesto edilen Aynur Doğan'a aydın ve sanatçılardan destek geldi

Türküleri değil silahları susturalım
19 Temmuz 2011 Salı 07:51 tarihinde eklendi.

 

İstanbul'da bir araya gelen bir grup aydın ve sanatçı, Kürtçe şarkı söylediği için protesto edilen Aynur Doğan'a sahip çıktı. Grup, basın açıklaması hem Türkçe hem de Kürtçe okudu.
 
Radikal gazetesinin haberine göre, Galatasaray’da Cezayir Restaurant’da düzenlenen toplantıda konuşan sanatçı Yasemin Göksu, "Bugün Aynur Doğan’a sahnede müdahale ederek, devam eden linç kültürüne ’dur’ demek, insanları sukünete, sağduyuya davet etmek için, barış için buradayız. Bu Ahmet Kaya’nın ya da Aynur Doğan’ın meselesi olmaktan çoktan çıkmıştır. Barış yolunda kalabalık kitleler halinde yürümemiz gerekiyor. Barışın dilini daha sık kullanmamız gerekiyor. Halkları birbirine hedef gösteren ırkçılık üzerinden siyaset yapanları uyarmak istiyoruz. Ateşle oynuyorsunuz bu ateş sizi de yakar. Türküleri değil silahları susturalım" dedi
 
Göksu’nun daha sonra okuduğu basın açıklamasında, "Aynur Doğan’ın 15 Temmuz’da Açıkhava Tiyatrosunda yaşadıkları Türkiye’de son dönemin bir özetini oluşturuyor. Tahammülsüzlüğü ve ölümleri kışkırtan bu anlayışı kınıyoruz. Herkesi ölümleriniönünü almak ve Kürt halkının demokratik taleplerini dikkate alarak, barışın adımlarını atmak yönünde sorumlu davramaya davet ediyoruz" denildi.
 
Basın açıklamasının sonunda Göksu, Aynur Doğan’a destek için 21 Temmuz saat 19.00’da Tünel Meydanı’nda " Barışalım Yeter " adlı bir yürüyüş düzenleyeceklerini de kaydetti. Göksu, niçin böyle bir olay yaşandığı sorusuna ise, "Yanlış motive edilen ve başka bir yerden beslenen, milliyetçi duygularla bu oldu. Yanlış motive edildiğini düşünüyorum" diye yanıt verdi.
 
"SİYASİ SORUMLULUK BAŞBAKAN’A AİTTİR"
Aynur Doğan’a destek veren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy ise, "Ben sadece bir ekleme yapmak istiyorum. Bu olaylar spontan, kendiliğinden gelişen öfke patlamasından ibaret değil. Siyasi sorumluluk Başbakan’a aittir. Başbakan’ın ’Bundan böyle bizden iyiniyet beklemesin’ cümlesinde yatan niyetlerini şimdiden belli ediyor. Bu ’meseleyi çözmeyeceğim’ demektir. Bundan sonra olacakların da sorumluluğu Başbakan’a aittir. Sinyali veren Başbakan’dır" diye konuştu.
 
Yazar Adnan Özyalçıner ise, "Olan biten bir siyasal komplodur. Olan biten bir kışkırtmanın bir bölücülüğün yok etmenin barışı yok etmenin ayrımclık yapmanın insanların kardeşce birarada türküleriyle dilleriyle düşünceleriyle birarada yaşamasını engellemektir Yapılan sadece siyasal bir provokasyondur. Bugün iktidarda olanların bu işi çözmek yerine düğümlemeleridir. Şu anda iktidarda olanlar Türkiye halklarının özgürlüğünü bağımsızlığını,özgürce düşünüp özgürce türkülerini söylemesini düğümlemiştir" dedi.
 
Konserin verildiği akşam orada bulunan yönetmen Hüseyin Karabey ise, "O gün ben de konserdeydim. İnsan olarak ne kadar utandığımı anlatamam. Bir avuç insan değildi protesto eden. Üçte ikisiydi bu bizim orta sınıfın ve üst sınıfın olduğu bir topluluktu tek kelimeyle bu bir ırkçılıktı." diye konuştu.. Moğollar grubunun bas gitaristi Taner Öngör ise, " Şarkılar tarih boyunca susturulamamıştır. Bu ses yükselerek devam etmiştir" dedi.
 
Aynur Doğan’a destek için toplantıya katılanlar arasında, şair Sennur Sezer, Kardeş Türküler grubu, Moğollar grubunun bas gitaristi Taner Öngör, sanatçı Yasemin Göksu, yazar Adnan Özyalçıner vardı. Toplantıya isimleriyle destek verenler ise, Sezen Aksu, Balçiçek İlter, Cezmi Ersöz, Mehmet Ali Alabora, Pelin Batu, Yavuz Bingöl, Yılmaz Erdoğan, Gülten Kaya, Mor ve Ötesi grubu, Servet Kocakaya, Derya Alabora, Lale Mansur, Leman Sam oldu.da 30'dan fazla kişi ölmüştü.