"TUSHAD, Tolon tarafından kuruldu"

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davada İlker Çınar ifade vermeye devam etti.

TUSHAD, Tolon tarafından kuruldu
13 Mayıs 2013 Pazartesi 21:20 tarihinde eklendi, 1.027 kez okundu.

 

Zirve Yayınevi Davası’nda ifade vermeye devam eden İlker Çınar, Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi'nin (TUSHAD) 1993 yılında emekli Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon tarafından kurulduğunu, bu yapının JİTEM ile koordineli çalıştığını iddia etti.

1993 yılı'nda uzman çavuşken ilişiği kesilmiş gibi gösterilerek TUSHAD bünyesine alındığını anlatan Çınar, "Misyonerlerin ülke için tehdit olacağı bana 1993 yıllarında söylenmişti.

Bu tehlikeden kurtulmak için devletin gizli teşkilatlanmaya gittiği bana söylenmişti. TUSHAD bünyesindeki Beyaz Kuvvetler Komutanlığı'nda göreve başladım. Göreve başlarken mevcut görevimin farklı şekilde kesileceği, özlük haklarımın gizli kalacağı söylenmişti. Bana ilişiğim kesilirken, 'Seni tereyağından kıl çeker gibi aldık. Kimse senin asker olduğunu bilmeyecek' denmişti. Ancak ilişiğim; alkollü olarak göreve gelmek, disiplinsizlik ve firar gibi nedenlerden dolayı kesildiğini Zirve Yayınevi davası ile ilgili şikayette bulunduğumda öğrendim.

Benim kadrom TUSHAD bünyesindeki Beyaz Kuvvetler bünyesine alınırken bana boş kağıtlar imzalattılar ve kağıda parmak mührü bastım. Ben ordudan atılırken bana affedilen suçları işlemedim. O suçları işlemiş olsaydım benimle çalışmazlardı. Bana kursta misyonerlikle ilgili kurs verildi. Misyonerlikle ilgili bu bölümde yalnızca ben kurs aldım. Benden sonrada devam etti. TUSHAD'da benim haricimde kurs alanlar oldu. Hurşit Tolon ben göreve başlarken TUSHAD'ın başındaydı. 1993 yılında kurulmuştu. Bu yapı çok gizli olup, JİTEM ile koordine halindedir.

Misyonerlik kursu sonucunda TUSHAD bünyesindeki Beyaz Kuvvetler'de göreve başladım. TUSHAD sicil numaram 3276, Beyaz Kuvvetler sicil numaram ise 2594326'dır. Bana gönderilen evraklarda 3276 dikkatine diye hitap ediliyordu. Burada ismim yoktur. Burada sicil numaram vardır. Buda benim kodumdur." ifadelerini kullandı.
 
TUSHAD’a çalışırken talimatları Hurşit Tolon’dan, eğitimi Levent Ersöz’den aldığını öne süren Çınar, "TUSHAD kimliğim vardı. Bunu bulunduruyordum ama taşımıyordum. Aynısının (diğer sanıklar) Mehmet Ülger, Haydar Yeşil ve Ruhi Abat'a olduğunu biliyorum. Levent Ersöz benim eğitmenimdir. Talimatları aldığım kişi Hurşit Tolon'dur. Bana ilk görev emrini Levent Ersöz verdi."
 
Mersin bölgesinde görevlendirildiğini anlatan Çınar, "Kamil Musa ile irtibat kurdum. Misyonerlerin arasına kimliğimi gizleyerek girdim. Asla böyle bir inanca inanmadım. Bana TUSHAD talimat veriyordu, onların istediği şekilde hareket ediyordum.

İncil dağıtıp, misyonerliğin yayılması konusunda faaliyette bulunuyordum. Fişleme niteliğinde çalışma yapıp, kuryeler aracılığı ile gönderiyordum. 2005 yılına kadar faaliyetlerim devam etti. 24 Temmuz 2005 tarihinden itibaren saha çalışmasını tamamladım. Flash bellek içerisinde yaptığım çalışmaların dökümünü Ruhi Abat'a teslim ettim." diye konuştu.
 
TUSHAD’tan kendisine gönderilen talimatların kırmızı kağıda basılı olarak gönderildiğini ileri süren Çınar, "Bu birimde birebir askeri yazışma kurallarına uyulmuyordu. TUSHAD'da en son aldığım maaş 2 bin liradır. Eylül 2008 tarihinden itibaren maşa almadım.

Dosyam Özel Kuvvetler'deki kozmik odadadır. Benim 1993 yılı sonrasındaki özel bilgilerim Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan sorulabilinir. Genelkurmay Başkanlığı'nın 1999 yılından itibaren TUSHAD gibi bir kuruluşun olmadığı cevabı normaldir. TUSHAD gizli bir örgüttür. Asıl görev yaptığım yer Özel Kuvvetler'e bağlı Beyaz Kuvvetler Komutanlığı'dır. TUSHAD'a koordinasyon olarak bağlıdır. Bana kurslarda Turgut Özal ve Eşref Bitlis'e yapılan suikastlar anlatılmıştı." ifadelerini kullandı.

CİHAN