Tutun, DOLAR UÇUYOR !

Dolar Ocak ayında bu yana en yüksek seviyeye yükselerek 2.3208 lirayı gördü.Siyaset sahnesindeki gerginliklerin yanında, Merkez Bankası'nın faiz indirebileceğine ilişkin işaretlerin etkisiyle dolar 2.32 lira dolayında hareket ederken, Borsa İstanbul Endeksi haftaya düşüşle başladı.

Tutun, DOLAR UÇUYOR !
15 Aralık 2014 Pazartesi 13:16 tarihinde eklendi.
Dolar Ocak ayında bu yana en yüksek seviyeye yükselerek 2.3208 lirayı gördü.
Siyaset sahnesindeki gerginliklerin yanında, Merkez Bankası'nın faiz indirebileceğine ilişkin işaretlerin etkisiyle dolar 2.32 lira dolayında hareket ederken, Borsa İstanbul Endeksi haftaya düşüşle başladı.
 
"SİYASİ RİSKLER"
 
DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, petrol fiyatlarının düşmesinin, büyüme edişelerinden kaynaklandığını belirterek, "Hem emtia hem petrol fiyatları gelişmekte olan ülkelerin üzerinde baskı yaratıyor" dedi ve ekledi:
 
"Doların değer kazanması büyüme üzerinde daha fazla baskı yarattı. Çünkü gelişmiş ekonomiler dolar karşısında parsını değerlendirmek için faiz artımına çalışıyor. Bu süreç bizi de etkilemeye başladı. Yurt içinde yaşanan belirsizlikler, yaklaşan seçimler ve siyasiriskler de piyasalar üzerinde etkili oluyor."
 
Dolar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi isteğini yenilemesi, 17 Aralık'ın yıldönümünün yaklaşması nedeniyle siyasi endişelerin yeniden artabileceğine yönelik endişelerle Cuma günü 2.30 lirayı da aşmıştı.
 
Siyasi endişelerle güne dolar 2.30 lira seviylerinde başlayan dolar 2.3208 liraya yükseldi. Dolar daha sonra 2.3180 - 2.3200 aralığında hareket etmeye başladı. Böylece dolar Ocak ayında bu yana en yükse seviyeyi gördü. 
 
Avrupa para birimi euro ise sabah saatlerinde 2.8595 liradan gerilerken daha sonra yükselişe geçerek 2.8834 lira oldu. Euro'da daha sonra 2.88-2.877 aralığında hareket etmeye başladı.
 
Avrupa para birimi ve dolardaki yukarı yönlü çıkışlara bağlı olarak, yarı yarıya euro ve dolardan oluşan döviz sepetinin değeri de 2.5820 düzeyine kadar çıktı.
 
BORSA DA DÜŞTÜ
 
Cuma günü yüzde 1.76 düşüşle 83 bin 226 puandan kapanan Borsa İstanbul endeksi haftaya yüzde 0.34 düşüşle 82 bin 940 puandan başladı.
 
Borsa'daki kayıplar bir miktar daha arttı ve Endeks 82 bin 748 puan dolayına çekildi. Daha sonra gelen alımlarla küçük bir toparlanma yaşayan endeks 82 bin 945 puan ile açılış düzeylerine çıktı.
 
PETROL 
 
Türkiye'nin de fiyatlamada baz aldığı Brent ham petrolünün varil fiyatı kazanımlarının bir bölümünü geri verdi ve volatilitenin yüksek olduğu işlemlerde 62.5 dolara kadar geriledi.
 
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) beklentilerini aşağı çekmesinin ardından fiyatlar 5.5 yılın en düşük seviyesini görmüştü.
 
ALTIN
 
Geçen hafta toparlanarak 1.231 dolar yükselen altının onsu, Fed'in faiz artırımına yaklaşmakta olduğu beklentileriyle bu haftaya 1.217 dolar seviyesinde başladı.
 
Altının onsu, dolarda yükselişe bağlı olarak bir miktar daha değer kaybetti ve 1.211dolar seviyesine geriledi.
 
Küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak, Kapalıçarşı'da altının gramı 90 lira olurken, çeyrek altın 146 lira, Cumhuriyet altını ise 603 liradan satıldı.

DHA