Tuz Gölü'nde 41 bitki türü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tuz Gölü’nde nün biyolojik çeşitliliğini karış karış inceledi.

Tuz Gölünde 41 bitki türü
01 Nisan 2013 Pazartesi 11:04 tarihinde eklendi.

 

Tür ile Habitat Koruma ve İzleme Projesi ile göl civarında 41 bitki türü, 3 ikiyaşamlı,12 sürüngen, 85 kuş ve 20 memeli hayvan türü tespit edildi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Özel Çevre Koruma Bölgeleri'ndeki tür ve habitat koruma ve izleme projelerine devam ediyor. Bakanlık, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde(ÖÇKB) yaptığı araştırmada, hassas habitatların belirlenmesi ve bölgede yayılış gösteren nadir, endemik ve nesli tehlikede olan bitki türlerinin tespiti ve bu türler üzerindeki tehditlerin ve koruma tedbirlerinin ortaya çıkarılması için çalışma yaptı.

41 BİTKİ TÜRÜ TESPİT EDİLDİ
 
Yapılan çalışmalarda, Tuz Gölü ÖÇKB’de yayılış gösteren endemik, nadir ve hassas olmak üzere 41 takson (bitki türü) tespit edildi. Taksonların lokasyonlarını belirtmek için Tuz Gölü 10x10 kilometrelik karelere bölündü ve bu kareler içinde türlerin dağılışı işaretlenerek belirlendi. Buna göre Tuz Gölü havzasının güney ve özellikle güney batı kesiminde endemik, hassas ve nadir türlerin yoğunlaştığı tespit edildi.
 
Tuz Gölü civarında yapılan faunastik çalışmalarda ise ikiyaşamlı, sürüngen, kuş ve memeli hayvan türleri ve yayılışlarının tespiti için çalışıldı. Yapılan çalışmada faunastik zenginliğin genelde gölün batı kesimlerinde fazla olduğu saptandı. Çalışmalarda göl civarında 3 ikiyaşamlı, 12 sürüngen, 85 kuş ve 20 memeli hayvan türü tespit edildi. Yapılan çalışmalarda göçmen su kuşlarının özellikle de flamingo populasyonun tuz yoğunluğunun düşük olduğu ve artemia salina türünün bol bulunduğu batı kesimlerinde fazla olduğu saptandı.
 
Gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucu Tuz Gölü çevresinde, topraktaki tuz konsantrasyonuna bağlı olarak tuzlu step (bozkır) vejetasyonu, tuzlu çorak vejetasyonu ve tuzlu bataklık vejetasyonu olmak üzere 3 farklı vejetasyon tipi ayırt edildi. Ayrıca Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 12 farklı EUNIS habitat tipi tanımlandı.

CİHAN