UAEK Genel Kurul Toplantısı'nda görüş ayrılığı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Genel Kurul Toplantısı'nın bugünkü son oturumu görüş ayrılığı nedeniyle tamamlanamadı.

UAEK Genel Kurul Toplantısında görüş ayrılığı
21 Eylül 2012 Cuma 21:57 tarihinde eklendi.

 

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Genel Kurul Toplantısı'nın bugünkü son oturumunda, nükleer güvenlik, nükleer emniyet, güvence denetimleri ve teknik yardım konulu karar tasarılarının yazılımının görüş ayrılığı nedeniyle tamamlanamadığı bildirildi. 
     
Genel Kurul Başkanı ve Uruguay Daimi Temsilcisi Büyükelçi Carlos Barros, bugün TSİ 16.00'de başlaması planlanan ikinci oturumun saat 22.00'ye ertelendiğini ilan etti. 
     
Kurumun 2013 yılı faaliyetlerini ve bütçesini düzenlemek amacıyla genel kurulda oylanarak kabul edilmesi gereken nükleer güvenlik, nükleer emniyet, güvence denetimleri ve teknik yardım konulu karar tasarılarının Batılı ülkeler ile iran arasındaki görüş ayrılığı nedeniyle yazılamadığı belirtildi. 
     
İran'ın nükleer güvenlik, nükleer emniyet ve güvence denetimleri anlaşmalarının uygulanmasına ilişkin karar tasarılarına yeni bazı yükümlülükler eklenmemesini istediği, buna karşın ABD başta olmak üzere Batılı bazı ülkelerin buna itiraz etmesi üzerine görüş ayrılığı belirdiği öğrenildi. 
     
Karar tasarılarını yazmakla görevli komiteden diplomatik bir kaynak, ''UAEK'nın teknik yardımlarından İran'ın da yararlandığını'' anımsatarak, ''ABD ve Batılı ülkelerin, İran'ın, güvece denetimleri, nükleer güvenlik ve nükleer emniyet antlaşmalarına ilişkin karar tasarılarının metinlerine itiraz etmemesi halinde teknik yardım bütçesine destek vermeyi kabul ettiklerini'' bildirdi. 
     
Aynı kaynak, ABD ve batılı ülkelerin İran'ın nükleer programını denetim altında tutmak ve İran'ı taraf olduğu anlaşmaların yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmeye zorlamak amacıyla teknik yardım kartını kullandıklarını belirtti. 
     
     -Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması- 
     
     
Bu arada, Mısır'ın sponsorluğunda, bağlantısız ülkeler ile İran ve Rusya'nın da desteklediği Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması konulu karar tasarısı 111 lehte 1 aleyhte oyla kabul edildi. 
     
İsrail'in, kendisini, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) taraf olmaya çağıran karar tasarısının 2. maddesine yaptığı itiraz ise kabul görmedi. 
     
İtirazı kabul edilmeyen İsrail oylamada ''hayır oyu'' kullanan tek ülke oldu. ''İsrail'in nükleer yetenekleri'' konulu karar tasarısını bu yıl ilk kez sunmadıkları görüldü. 
     
Ortadoğu'da nükleer silah sahibi tek ülke olan İsrail,nükleer programına yönelik, UAEK genel kurulu ve yönetim kurulu toplantılarına defalarca sunulan karar tasarılarına rağmen nükleer programını UAEK denetimine açmamakta ısrar ediyor. 
     
Nükleer silah sahibi olmayan birçok üye ülke NPT'ye taraf olduğu halde İsrail, yapılan tüm çağrılara kayıtsız kalarak NPT rejimine taraf olmayı kabul etmiyor. 
     
Kurumun Viyana'daki merkezinde 17 Eylül Pazartesi günü başlayan ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu kurum üyesi 155 ülkenin katıldığı UAEK Genel Kurul Toplantısı'nın bugün sona ermesi bekleniyordu. Ancak, nükleer güvenlik, nükleer emniyet, güvence denetimleri ve teknik yardım konulu karar tasarılarının yazılımı sırasında İran ile Batılı ülkeler arasında çıkan görüş ayrılığı giderilinceye kadar toplantının devam edeceği bildirildi.