Üç kız için dünya ayakta

Ortodoks katedralinde Putin karşıtı şarkı söyledikleri için yargılanan punk grubu Pussy Riot “dini nefret içeren holiganlık”tan suçlu bulundu

Üç kız için dünya ayakta
18 Ağustos 2012 Cumartesi 10:21 tarihinde eklendi.

 

Rusya’da şubat ayında en büyük Ortodoks katedraline girerek Meryem Ana’ya ülkeyi Devlet Başkanı Vladimir Putin’den kurtarması için seslenen bir şarkı söyledikleri için dört aydır tutuklu yargılanan punk grubu Pussy Riot’un davasında karar açıklandı. Davaya bakan yargıç grubun üç üyesi Nadezha Tolokonnikova (23), Yeketarina Samutseviç (29) ve Maria Alyokhina’yı (24) “motivasyonunu dini nefretten alan holiganlık”tan suçlu buldu. İkişer yıl hapis cezası verilmesine hükmedildi.
 
Yargıç Marina Syrova, Pussy Riot’un Kurtarıcı İsa Katedrali’nde 21 Şubat’ta gerçekleştirdiği eylemini “dikkatle planladığını” ve “topluma açıkça saygısızlık yaptıklarını” belirterek “Tolokonnikova, Alyokhina ve Samutseviç holiganlık suçu işledi, diğer bir deyişle kamu düzenini ihlal etti. Mahkeme onları suçlu buldu. Bu karara sanıkların ifadeleri ve diğer kanıtlara bakılarak karar verildi” dedi. Sanıklara ayrılan cam bölmenin ardındaki Pussy Riot üyeleri ise kararı bir gülümsemeyle karşıladı.
 
ASLA ÖZÜR DİLEMEYECEĞİZ
Tolokonnikova karar açıklanmadan hemen önce muhalif Novaya Gazeta’ya verdiği röportajda “Bu mahkemeye inanmıyorum. Mahkeme diye bir şey yok, bu bir illüzyon” dedi. Ancak asla Putin’den af dilemeyeceğini söyleyen Tolokonnikova “O sizden ve benden özür dilemeli” diye konuştu.
Mahkemenin dışı ise Pussy Riot destekçileri ve kilise yanlıları ile doldu. Pussy Riot destekçileri grupla özdeşleşen rengarenk kıyafetlerle “Adalet” sloganları atarken bir grup kilise yanlısı “Pussy Riot ve destekçileri cehennemde yanacak” diye bağırdı. 
 
KİLİSE ÇARK ETTİ: CEZA İNDİRİLSİN
Rus Ortodoks Kilisesi ise Pussy Riot’un cezasının indirilmesini istedi. Açıklamada “Mahkeme kararının meşruluğunu sorgulamaksızın yetkililerden hüküm giyenlere merhamet göstermelerini istiyoruz. Günah ve günahkarı ayırmak, eskiden yapılanı kınamak ve  bir daha yapılmamasını ummak önemlidir” denildi. ‘Punk duası’ olarak adlandırdıkları eylemleri nedeniyle yargılanan Pussy Riot’a dava sırasında Paul McCartney, Sting, Madonna, Red Hot Chili Peppers, Björk, Franz Ferdinand gibi ünlü sanatçılar ve müzik gruplarından destek gelmişti. Anketler Rus halkının yüzde 50’sinin davaya olumsuz baktığını ortaya koymuştu. Putin de dava kendisi için halkla ilişkiler faciasına dönüşünce genç kadınlara “ciddi bir ceza verilmemesini umduğunu” söylemişti.
 
UKRAYNA
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Femen grubu Turuncu Devrim sırasında yerleştirilen 6 metrelik ağaçtan yapılmış bir haçı elektrikli testere ile parçaladı. Protestoda, nadiren Femen’in eylemlerine bizzat katılan grubun kurucusu Anna Gutsol da yer aldı.