'Ucube' gidecek,festival gelecek

Film ve kültür festivallerini kaldıran AKP'li Kars Belediye Başkanı Bozkuş, "Bal ve kaşar festivali yapacağız" dedi.

Ucube gidecek,festival gelecek
12 Ocak 2011 Çarşamba 09:28 tarihinde eklendi, 1.334 kez okundu.

 

‘Ucube heykel krizi’yle ilgili olarak Radikal’in sorularını yanıtlayan AK Partili Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, ‘İnsanlık Anıtı’nı, Anıtlar Yüksek Kurulu kararı gelir gelmez kaldıracağını açıkladı. Bozkuş Kars’ta son durumu anlattı:
 
“Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararını bekliyoruz, karar geldiğinde gereğini yerine getireceğiz. Sanata saygımız var. Oğlum müzik öğretmeni, sanata saygım olmasa göndermezdim. Yasanın dışına çıkmayız.”
 
Heykel yapılacaksa büyüklerimizinki yapılsın
“Âşıklar şölenini yapıyoruz. Türkü Bayramı’nı tekrar ‘Türkiye Türkülerimiz’ olarak gündeme getirdik. Yazın açık havada ‘Bal ve Kaşar Festivali’ yapacağız. Sanata kültüre karşı değiliz. Ama açık söyleyeyim. Ben eğer heykel yapacaksam büyüklerin heykelini yaparım. Atatürk’ün, Kâzım Karabekir’in, Sarıkamış şehitlerinin heykelini yaptırırım.”
 
“Barış diyorlar. Bir ülke düşünün, kendi sorunlarını halledemiyorsa iki tane beton yığınından bu barış sağlanacaksa o çok acı bir şeydir. Doğru düşünmüyorum. Sanattır, yapmıştır, saygı duymak gerekir. Sit alanı ise kaldırıp başka yere koyarız.”
 
“Kaldırdığımız bütün heykelleri sanat merkezi kurup koyacağız. Projeye 500 bin TL ayrılmış. Fiziğin çözemediği hiçbir şey yok, bu heykeli de gerekirse taşırız. Önemli olan siyasi boyuta taşımamak. Güneydoğu’da heykellere ucube deniliyor. Başbakan da heykel anlamında kullandı bana göre.”
 
Erdoğan 8 Ocak’ta Kars’ta toplu açılış töreni sırasında “Hasan Harakani Türbesi’nin yanına bir ucube kondurmuşlar” demiş, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay Başbakan’ın ucube derken ‘heykel’den değil, çarpık yapılaşmadan söz ettiğini savunmuştu.
 
Kars’taki değişimin şifreleri
* Orhan Pamuk’un Kar romanına konu olan Kars, sinemaya olan ilgisiyle tanınan eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu döneminde belediyedesteği ve Ermenistan ile ortak projeler sayesinde sinema seti halini aldı. ‘Kosmos’, ‘Deli Deli Olma’, ‘Güneşi Gördüm’ Kars’ta çekilen filmler arasında.
 
* 1999 ve 2002’de ANAP’tan Kars Belediye Başkanı seçilen Alibeyoğlu, 2004’te AKP’ye, 2008’de CHP’ye geçti. CHP’ye geçtikten sonra 2009 yerel seçimlerinde başkanlığı kaybetti.
 
* AK Partili yeni başkan Nevzat Bozkuş’un ilk icraatlarından biri, eski başkan döneminde başlatılan Uluslarası Altın Kaz Film Festivali ve Uluslararası Kültür Festivali’ni kaldırmak oldu. Bozkuş, kararı festival ve şenlikleri kaldıran diğer AK Partili belediyelerle aynı gerekçelere dayandırdı: Belediyenin ağır borç yükü, kanalizasyon, atık yönetimi ve çevre gibi konularda acilen yatırım gerekmesi.
 
* Bozkuş, 2009 Haziranı’nda Başbakan’ın Kars’ı ziyaretinden bir gün önce belediye binası girişindeki ve bir caddedeki kadın heykellerini kaldırttı.
 
* Ağustos 2009’da bu kez kaz ‘heykel’i de kaldırıldı. Bozkuş, “Kaz heykeli, İl Trafik Ko-misyonu’nun kararı alınmadan yapılmıştı. Siyasi karar değil. Siyaseti zaten sokakta yapıyoruz. İnsanlara hizmet ediyoruz” dedi.

Radikal