'Ucube'ye talip var !

Karşıyaka Belediye Başkanı Durak, heykelin yıkılmasına gönlünün razı olmayacağını belirterek, Kars Belediyesi’ne resmi yazı yazdı, “Anıtı yıkmayın bize verin” dedi

Ucubeye talip var !
13 Ocak 2011 Perşembe 08:36 tarihinde eklendi, 1.205 kez okundu.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kars’taki ‘İnsanlık Anıtı’  adı verilen ve tanınmış heykeltıraş Mehmet Aksoy ’un yaptığı henüz tamamlanmamış durumdaki, Türkiye ’nin en büyük heykeli için ‘ Ucube’  dedi ve ‘ Yıkın’ talimatı verdi. Erdoğan’ın bu sözleri ülke gündemine adeta bomba gibi düştü. Sanatçılar Başbakan’ın bu sözlerine tepki gösterdi. Anıtı yapan heykeltıraş Aksoy, daha da ileri giderek Başbakanın tavrını Taliban’ın tarihi eserlere ve anıtlara yönelik saldırılarına benzetti.
 
Karşıyaka’nın CHP’li Belediye Başkanı Cevat Durak, heykelin yıkılmasına gönlünün razı olmayacağını ve Türkiye’nin adının ‘Heykel yıkan ülke’ olarak anılmasını istemediğini belirterek şöyle konuştu:
 
Karşıyaka heykel cenneti
“Karşıyaka, Türkiye’nin Batı’ya açılan penceresidir. Türkiye’nin aydınlık yüzüdür. Karşıyaka, sanatın ve sanatçıların kentidir. Nitekim, bu yıl düzenlediğimiz 1. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu kapsamında yerli, yabancı oniki heykeltıraşın ‘Aydınlanma’ temasıyla hazırladığı özgün eserleri, ilçenin uygun cadde ve parklarına yerleştirdik. Karşıyaka, tam bir heykel cenneti oldu. Bu nedenle Kars’ta yıkılmak istenen ‘İnsanlık Anıtı’na da talibiz. Bunun için gerekli resmi yazışmayı yaptık, belediye başkanından anıtı bize vermesini istedik. Her türlü masrafı biz karşılayacağız ve Karşıyaka’nın en güzel yerine, Zübeyde Hanım Mahallesi’nin sırtlarına bu anıtı dikmek ve böylece sorunun da güzellikle çözülmesine katkıda bulunmak istiyoruz.”
 
Yıkma taraftarı değilim
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, CHP’li Karşıyaka Belediye Başkanı’nın talebine olumlu yanıt verdi: “Biz sadece hukukun gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Sit alanına yapılmış bir yapı var. Bunu kaldırmak istiyoruz. Biz yıkma taraftarı değiliz. Belediye yaklaşık 500 bin lira harcamış bu anıt için. Bir de yıkım için boşuna para harcamak istemiyoruz.”  
 
‘İzin almaları  gerekir, ki vermiyorum’
Heykeltıraş Mehmet Aksoy, “İnsanlık Anıtı” adlı heykelini Karşıkaya Belediyesi’nin almak istemesini bir jest olarak tanımladı: “Karşıkaya Belediyesi bir dayanışma olarak bunu düşündü belki ama bizim şu anki mücadelemize ters bir tutum. Ben bu heykeli Kars’ı düşünerek yaptım. Oraya uygun, o mekâna yakışan bir heykel. Zaten benim iznim olmadan heykel yerinden kıpırdayamaz. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu da bunu mümkün kılmaz. Ben o heykeli Kars’ta tamamlamak için her yolu deneyeceğim.”  
YASEMİN BAY
 
‘Heykel yıkmak bahane’
Başbakan Erdoğan’ın, heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’taki “İnsanlık Anıtı” adlı heykelini ‘ucube’ olarak tanımlamasının ardından Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği, sanatçıya destek olmak için bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Aksoy’un eserleriyle ilgili belgesel “Işık Yontucusu”nun yönetmenliğini yapan sanatçı Tarık Akan, “Heykel yıkmak bahanedir. Maksat Türkiye Cumhuriyeti’nin laik sistemini yıkmaktır. İçki yasakları, kanunlardaki değişim ve Mehmet’in heykelini yıkma düşüncelerinin hepsi laikliğe karşı alınmış bir hedeftir” dedi. 
GÜLDEN ÖKTEM

Milliyet