Uçuşta gecikmeye tazminat ödenecek

Avrupa Adalet Divanı yolcu haklarını AB yolcu hakları mevzuatında iyileştirme sağlayan bir karar verdi.

Uçuşta gecikmeye tazminat ödenecek
26 Şubat 2013 Salı 18:14 tarihinde eklendi.

 

Aktarmalı uçuşlarda varış noktasına gecikmeli olarak ulaşan yolcuların da tazminat talep etme hakkı olduğuna hükmedildi.
 
Aktarmalı seferleri kullanan yolcuların, varış noktasına üç saati aşan gecikmeyle ulaşması halinde tazminat talep etme hakkı olduğuna hükmeden Avrupa Adalet Divanı (AAD), Avrupa Birliği genelinde geçerli olan tüketici hakları mevzuatında yolcular lehine bir iyileştirmeye daha imza attı.
 
AB’nin en üst yargı makamı olan AAD bu kararla birlikte Alman bir çiftin Fransız havayolu şirketi Air France ile Alman Yargıtayı’na kadar ulaşan anlaşmazlığını karara bağlamış oldu.
 
11 SAAT GECİKME YAŞAYAN YOLCU HAKLI BULUNDU
 
Davacı Alman çift, Air France şirketinin Bremen’den kalkan Paris ve Sao Paulo aktarmalı Paraguay seferinde yaşadığı “rötar mağduriyeti” nedeniyle hukuki süreç başlatmıştı. Kadın yolcu Bremen’den kalkan ilk uçağın 2,5 saat rötar yapması nedeniyle önce Paris’teki bağlantılı seferi, sonra da Brezilya’daki bağlantılı seferi kaçırmış ve varış noktası olan Paraguay’a 11 saat gecikmeyle ulaşabilmişti.
 
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde yaşayan yolcular bu tür durumlarda AB’nin ilgili mevzuatına atıfta bulunarak tazminat talep edebiliyor. Havayolu şirketlerinin de şartları yerine getirmesi halinde, uçuş mesafesine bağlı olarak ilgili yolcuya 600 Euro’ya varan miktarda tazminat ödemesi gerekiyor.
 
TAZMİNATI İLK RÖTAR DEĞİL, TOPLAM GECİKME BELİRLİYOR
 
Avrupa Adalet Divanı’nın gördüğü davada gecikme süresi hesaplanırken, aslolan kriterin varış noktasına ulaşıldığı an itibariyle yaşanan “toplam gecikme” olduğunun altı çizildi.
 
Air France sadece kalkışta yaşanan ilk gecikmeyi esas almış ve Alman çiftin mevzuat gereği hak ettiği tazminatı ödemeyi reddetmişti. AAD hakimleri davacının hak ettiği tazminatın miktarını sadece kalkış noktasında yaşanan rötara göre değil, devamında bağlantılı seferlerde yaşanan zincirleme gecikmeyi de hesaba katarak tespit etti.

CİHAN