Uganda'ya gidebilir!

Libya'da akan kanın durması için sürgüne gitmesi istenen Albay Muammer Kaddafi'ye en yakın dostlarından İdi Amin'in ülkesi Uganda'dan davet geldi.

Ugandaya gidebilir!
30 Mart 2011 Çarşamba 18:39 tarihinde eklendi, 1.175 kez okundu.

 

Uganda Devlet Başkanı Yaveri Museveni'nin basın sözcüsü Tamale Mirundi,  Associated Press ajansına verdiği demeçte, sığınma talebinde bulunması halinde Kaddafi'nin ülkelerinde memnuniyetle karşılanacağını söyledi.
 
Mirundi, diktatör Idi Amin döneminde birçok Ugandalı'nın ülke dışına kaçtığını hatırlatarak, sınırdışı edilenlere sığınma hakkı vermenin ülke politikası olduğunu belirtti.
 
Reuters ajansına konuşan Uganda Dışişleri Bakan Yardımcısı Henry Okello Oryem ise kendilerine başvuran herkesin sığınma talebini değerlendireceklerini, ancak yapılan son kabine toplantısında böyle bir konunun gündeme gelmediğini ifade etti. 
 
"Bunlar söylentidir. Az önce bütün bakanlarla birlikte bir kabine toplantısındaydım. Evet Libya'dan bahsettik ama sığınma konusu konuşulmadı" diyen Oryem, bununla birlikte Kaddafi'nin başvurması halinde kendisine Uganda'dan sığınma isteyen herkese yapacakları muameleyi yapacaklarını belirtti.
 
Afrika Birliği tarafından kurulan geçici Libya arabuluculuk komitesinin üyesi olan Uganda, böylece Kaddafi'ye kucak açan ilk ülke oldu.
 
SÜRGÜN FİKRİ LONDRA KONFERANSINDAN ÇIKTI
Dün Londra'da yapılan konferansta başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batılı güçler, Libya'daki gerginliğin sona ermesi için Kaddafi'nin sürgüne gönderilmesi gerektiğini öne sürmüştü.
 
Afrika Birliği'nin itici güçlerinden biri olarak öne çıkan Kaddafi, Libya'nın ekonomik alanının Sahraaltı Afrika'sına yayılmasıyla bölgede önemli liderlerle dostluk kurdu.
 
Ancak analistler birçok Afrikalı liderin, Kaddafi'nin dengesiz tavrından rahatsız olduğunu belirtti. Libya liderinin geçmişte komşularında yaşanan olaylara burnunu sokması dolayısıyla bazı komşularının hala kızgın olduğu, bazılarının ise Kaddafi'ye yardım ederek imajını kirletmek istemediğini söyledi.
 
SAVAŞ TİCARETE DE SIÇRADI
Uganda hükümeti dün yaptığı açıklamada Uganda Telecom şirketinde Libya'nın çoğunluk hissesine el koyduğunu duyurdu. Uganda hükümetinin bu son hamlesi BM'nin Kaddafi'nin varlıklarının dondurulması kararı doğrultusunda atılan adımların sonuncusu oldu.
 
Bu arada Libya hükümetinden yapılan açıklamada isyancılarla petrol ve doğalgaz anlaşmaları yapacak bütün uluslararası şirketlere dava açılacağı belirtildi.
 
Açıklamada, enerji alanında arama, üretim ve pazarlama anlaşmaları yapma hakkının sadece Libya Ulusal Petrol Şirketi'nin elinde olduğu ifade edildi.