Uğur Acar'a giden yolun hikayesi

Yaptığı yüz ve çift kol nakli ameliyatıyla tarihe geçen Prof. Ömer Özkan, bugüne kadar gerçekleştirdikleri daha küçük kapsamlı operasyonlara ve 6 yıl önceki bir ameliyata dikkat çekti.

Uğur Acara giden yolun hikayesi
22 Mart 2012 Perşembe 07:54 tarihinde eklendi.

 

25 Eylül 2010'da 23 yaşında hayata veda eden Fatih Demirel'den alınan iki kolu, iş kazası sonucu iki kolu dirsekten kopan Cihan Topal'a nakletti.
 
8 Ağustos 2011'de kadavradan alınan rahimi 21 yaşındaki Derya Sert'e naklederek dünyanın kadavradan ilk rahim nakline imza attı.
 
Ve geçtiğimiz 21 Ocak günü Ahmet Kaya'dan alınan yüzü Uğur Acar'a, iki kol ve sağ bacağı ise Atilla Kavdır'a nakletti.
 
Prof. Dr. Ömer Özkan, bugüne kadar yaptığı daha ufak çaplı operasyonların ve 6 yıl önce yaptığı bir ameliyatın önemini Akşam gazetesine anlattı:
 
"Bu 'küt' diye olmadı. Bugüne kadar trafik ve iş kazalarında kopan el, kol, parmak hatta burun ve kulakları yerine dikmenin tecrübesinden faydalanıyoruz.
 
Uğur Acar'dan önce çok sayıda kişiye yüz nakli ameliyatları yaptık. Örneğin 6 yıl kadar önce, tıpkı Uğur Acar gibi yine Antalya Manavgatlı Ayşe Karan'ın, patos makinesine saçlarını kaptırması sonucu saçlı derisi, göz kapakları, kaşları, alnı ve kulakları kopmuştu. Karan'ın kaybettiği organlarını 12 saatlik bir operasyonla yerine diktik. Ayşe Karan'a yapılan operasyonun, bugün kadavradan yapılan yüz naklinden aşağı kalır yanı yok.
 
"ÖMER HOCA OLMASAYDI..." 
Haberde, ilk yüz nakli yapılan Ayşe Karan'ın da açıklamalarına yer verildi:
 
Kopan parçalar 4 saat sonra köyden buz dolu kova içinde getirilmiş. Ömer Hoca dikmiş. O gün, eski halime dönmeyi hayal bile edemezdim. Ömer Hoca olmasaydı, ya mezardaydım ya da herkesin korktuğu biriydim.
 
Yüzüm, Uğur Acar'dan daha kötüydü. Öleceğimi düşündükleri için mezarımı bile kazmışlar. Ömer Özkan Hoca sayesinde hem yüzüme, hem de sağlığıma kavuştum. Şu anda yüzümde kazadan eser bile yok. Çok mutluyum.
 
Kadavradan alınan yüzün nakil edildiği Uğur Acar da bizim bitişik köyümüzden. Kendisini tanıyordum. 40 günlük bebekken yüzünü kaybeden Uğur'u gören çocuklar korkuyordu."