''Uğur çok daha mutlu olacak''

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, ''Uğur'un hareketlenmesi, gülmesi, mimiklerinin oluşması onu çok daha mutlu edecektir'' dedi.

Uğur çok daha mutlu olacak
14 Şubat 2012 Salı 14:41 tarihinde eklendi, 4.701 kez okundu.

Türkiye'nin ilk yüz naklini Uğur Acar'a yapan ekibin başında yer alan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur'un yüzünü gördükten sonra verdiği ilk tepkinin oldukça olumlu olduğunu söyledi.
    
Uğur Acar'ın aynaya baktığında gösterdiği tepkiyi kendisinin de çok merakla izlediğini ifade eden Özkan, şöyle konuştu:
    
''Kendisini nasıl göreceği, nasıl tepki vereceği konusunda endişeliydik. Çünkü herkesin tepkisi farklı olabilirdi. Uğur'un olumlu tepki vermesi bizi çok sevindirdi. Bu dönemde bile beğenmesi çok iyi. Şu anda üzerinde sadece bir örtü var. Daha bir ay bile olmadı. Uğur'un hareketlenmesi, gülmesi, mimiklerinin oluşması onu çok daha mutlu edecektir. 6'ıncı aydan sonra gülme, ağlama ve kızma gibi hareketlerin gelmesini bekliyoruz. O zaman çok daha güzel olacak'' dedi.
    
Uğur'un yüzünün çok daha iyi olacağını kaydeden Özkan, ödemlerinin belirgin bir şekilde azalacağını ve yüzünde daha doğal bir görünüm olacağını söyledi. Özkan, ''Bu Uğur'un en iyi dediğimiz hali değil. Yüzü çok daha güzel olacak'' diye konuştu.
    
'Dünyadaki yüz nakillerine göre Türkiye'deki yüz naklinin daha iyi bir görünüme sahip olduğu' şeklindeki yorumları da değerlendiren Özkan, yüz naklinin iyi olmasının merkezin yaptığı hazırlıklar, vericiyle alıcının uyumu ve vericiden alırken uygun bir şekilde hastaya adapte edilmesiyle ilgili olduğunu söyledi.
    
Özkan, Uğur Acar'ın psikolojik hazırlığının bile yüz naklinin uyumunda büyük önem teşkil ettiğini vurguladı.
    
Yüz naklini yaparken 'Ahmet Kaya'ya benzesin' diye yapmadıklarını belirten Özkan, şöyle devam etti:
    
''Buradaki güzellik hastanın profiline vericinin profili uyması. Mümkün olduğunca dudak ve burun gibi kısımların bire bir uyması için uğraştık. Yüz, aldığımızdan ne bir santim uzun ne de bir santim kısa oldu. Çok güzel uydu. Uğur'un Ahmet Kaya'ya benzemesiyle ilgili kişisel alışkanlıklar çok önemli. Ne kadar güleceği, ağlayacağı ya da sinirleneceği etkileyecektir. Yüzü muhtemelen biraz değişecektir. Biraz daha Uğur'a benzeyecektir. Uğur'un günlük yaşamındaki özelliklerinden yüzü de etkilenecektir. Sürekli gülen ve somurtan bir insan olarak düşünün yüzü ona göre değişecektir. Tam anlamıyla Ahmet Kaya'ya benzemeyecek ama benzemiş olması da kimseyi rahatsız etmedi. Uğur'un da Ahmet Kaya'nın da yakınları mutlu.''
    
Hayatını değiştirmeyecek
    
Uğur Acar'ın kendisine ''Hayatımı değiştirmeyeceğim. Sadece daha mutlu bir hayatım olacak. Köyümde yaşamaya devam edeceğim'' dediğini belirten Özkan, ''Dünya'da yüz nakli ameliyatları 7 yıldır yapılıyor ancak Uğur Acar ve köylüleri yüz nakli ameliyatını 15 yıldır bekliyorlarmış. 15 yıldır 'Uğur'a bir gün yüz nakli yapılacak' diye konuşuyorlarmış. Bu çok ilginç bir durum. Bu şekilde bir inanç olması mutluluk verici. Sanırım bilim kurgu filmleri izleyerek böyle bir düşünceye sahip olmuşlar. Köy bizden daha hazırlıklıymış'' dedi.
    
Yüzü bağışlayan Ahmet Kaya'nın ailesini verdiği olumlu tepkilere de dikkati çeken Özkan, bu tip durumlarda farklı yorumlar olabildiğini ancak ailenin insanları teşvik edici konuşmalar yapmasının kendisini mutlu ettiğini belirtti.
    
Özkan, şöyle konuştu:
    
''Ailenin verdiği tepkiler sayesinde Türkiye'de organ bağışlama konusunda büyük ilerlemeler olduğunu düşünüyorum. Konya'da bir kişinin beyin ölümü gerçekleşti ve yakınları 'Antalya'daki olumlu gelişmelerden etkilendik o nedenle organları bağışlıyoruz' dedi. Bu bizi inanılmaz sevindiriyor. Türkiye'den aldığımız tepkiler bizi çok mutlu etti''
    
Özkan, Uğur Acar'ı sinirlerinin oturmaması nedeniyle herhangi bir yaralanma olmaması için kendisinin tıraş ettiğini belirtti.