"Ukrayna’daki her gelişme bizi ilgilendirir"

Ukrayna'daki gelişmeler ve Kırım'a sirayet eden olaylar nedeniyle, Bulgaristan'dan Kiev’e geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son gelişmelerle ilgili temaslarda bulundu.

Ukraynadaki her gelişme bizi ilgilendirir
01 Mart 2014 Cumartesi 20:19 tarihinde eklendi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği Rezidansı'nda Kırım Tatarlarının lideri Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Cemiloğlu ile birlikte gazetecilere açıklama yaptı.

Davutoğlu, şunları söyledi: “Ukrayna’ya ziyaretimizin temelde iki hedefi var. Birincisi Ukrayna, Türkiye'nin stratejik dostudur, komşusudur, ortağıdır ve son 25 yıl içinde de Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkiler büyük mesafe kaydetmiştir. Özellikle son yıllarda, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ile de bu ilişkiler en üst düzeye çıkartılmıştır. Bu açıdan, Ukrayna'daki her gelişme bizi ilgilendirir.

Karadeniz'in ekonomik ve siyasi istikrarı açısından ilgilendirir, Avrasya barışı açısından ilgilendirir ve gerek NATO gerek AB bağlamındaki gelişmeler itibariyle Rusya’yla ilişkiler bağlamında bizi ilgilendirir. O bakımından, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, refahı ve istikrarı bizim için temel prensiplerdir. Ukrayna'da demokratik süreçlerle kim iktidara gelirse onunla çalışmak ve onunla Türkiye-Ukrayna ilişkilerini en üst düzeye getirmeye çalışmak bizim için önemlidir. Ukrayna'nın iç barışı bizim için önemlidir.”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vekili ve Parlamento Başkanı Oleksandr Turçinov ile görüşmesinde de bu hususları dile getirdiğini belirten Davutoğlu, Turçinov'un da kendisine Türkiye'nin dostluğuna güvendiklerini söylediğini aktardı.

Davutoğlu ziyaretinin diğer boyutunu ise şu şekilde açıkladı: “Özellikle Kırım bağlamındaki gelişmeler çerçevesinde, Kırım'daki bu gelişmeleri tüm yetkililerle ele almak ve Kırım’daki soydaşlarımızın, Tatar Milli Meclisi etrafında 20 yılı aşkın bir süredir uzun, acılı yıllardan sonra anayurtlarına tekrar kök salmak isteyen soydaşlarımızın meselelerine yakın ilgimizi ortaya koymak ve bu çerçevede Kırım’daki gelişmelerle ilgili son hususları ele almaktı.” 


CİHAN