Ukrayna’ya doğalgazda “önce öde sonra al” formülü

Doğalgaz borçlarını ödemeyen Ukrayna için Rus enerji devi Gazprom yeni bir formül geliştirdi

Ukraynaya doğalgazda “önce öde sonra al” formülü
13 Mayıs 2014 Salı 15:02 tarihinde eklendi.

Bugünden itibaren geçerli olması planlanan yeni uygulamaya göre şirket ödemesi yapılan miktar kadar doğalgazı Ukrayna’ya verecek.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller’le yaptığı görüşmede ay sonuna kadar konunun çözülmesini istedi. Ukrayna’nın IMF’den 17,1 milyar dolarlık kredinin ilk paketi 3,2 milyar doları aldığını hatırlatan Medvedev, “Borçlarını ödemeleri için paraları var…” uyarısında bulundu.

Ukrayna ile “önce öde sonra al” formülünün uygulanmasını isteyen Medvedev, “Bu konunun sonlandırılması için zaman geldi. Onlara yeni formülle ilgili bilgi verin. Ben Gazprom’un tüm alternatifleri kullanarak sorunu çözmeye çalıştığına inanıyorum. Bizi dikkate almıyorlar. Bizim bu durumu uzun süre anlayışla karşılamamız mümkün değil. Ön ödeme doğalgazı keseceğiz anlamına gelmiyor. Onlar bize ödeme yaptıkları sürece sevkiyat yapacağız. Onlar bize 1 Euro öderse, biz de 1 Euro’luk doğalgaz vereceğiz. Eğer 1 milyar öderse, 1 milyar…” dedi.

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoli Yanovski, Ukrayna için “önce öde sonra al” formülünün bir alternatif olmadığını, iki ülke arasındaki anlaşma çerçevesinde zorunluluk olduğunu söyledi.

Ukrayna enerji şirketi temsilcileri ile 16 Mayıs’ta bir araya gelinmesi ve sorunların bir kez daha masaya yatırılması planlanıyor.

İLK FATURA 1,66 MİLYAR DOLAR

Gazprom ön ödeme ile ilgili bilgilendirmeyi Ukrayna enerji şirketi Naftogaz’a bildirdi. Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov Haziran ayı ile ilgili ilk faturayı metreküpü 485 dolardan gönderdiklerini belirtti. 3,42 milyar metreküp karşılığı toplam fatura 1,66 milyar dolar. Ukrayna’nın eskiden kalan toplam borcu ise 3,5 milyar doları buldu. 1 Haziran’ın pazara denk geldiğini hatırlatan Kupriyanov, “Haziran ayının ödemesi 2 Haziran’da yapılması gerekiyor. Ukrayna 3 Haziran’dan itibaren ancak ödeme yaptığı kadar doğalgaz alabilir.” uyarısında bulundu.


CİHAN