"Ülkemizdeki Türklere karışmak Türkiye’ye kalmadı"

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Hollanda'daki Türklere 'ırkçı nitelikli suçlamalar' yapıldığı yönündeki açıklamasına Amsterdam'dan sert tepki geldi

Ülkemizdeki Türklere karışmak Türkiyeye kalmadı
27 Kasım 2014 Perşembe 21:18 tarihinde eklendi.

Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher, "Türkiye'nin bizi ırkçılık ile suçlaması yanlış, uygunsuz ve bilgisizlik sonucudur." dedi. Dışişleri Bakanı Bert Koenders ise "Hollandalı Türklere karışmak Türkiye'ye kalmadı. Ülkemizde yaşadıklarımız demokratik tartışmalar şeklinde cereyan ediyor." dedi.

Hollanda resmi haber ajansına göre Koenders, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayarak 30 dakika süren görüşme yaptı. Habere göre Koenders, Çavuşoğlu’nun ‘Hollanda’daki Türklerin topluma entegre olmasının önemine’ dikkat çekti. Hollanda hükümetini eleştiren açıklama ile arasına mesafe koydu. İki bakan Ocak ayında bir araya gelerek, bu konuları yüz yüze konuşmayı kararlaştırdı.

Hollanda basını ayrıca, Lahey’deki Türk Büyükelçiliği’nden bir sözcünün, olayın yanlış anlaşılmadan kaynaklandığına dair açıklamasına yer verdi. Sözcü, Türkiye’nin asla Hollanda’nın içişlerine karışmak gibi bir amacının olmadığını, bakanlık sözcüsünün de sadece ‘medyadaki olumsuz atmosferden’ şikayet ettiğini savundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç tarafından yapılan açıklamada Türk gençlerini İŞİD destekçisi gösteren ankete sert tepki verilerek, "Hollanda toplumunun bir parçası olan Türklere ve dost ve müttefik bir ülkeye yönelik bu saldırgan üslup ve ırkçı nitelikteki suçlamalar hiçbir şekilde kabul edilemez ve mazur görülemez. İkili ilişkilerimizin köklü geçmişi ve mevcut seviyesiyle bağdaşmayan bu mesnetsiz ırkçı saldırıların son dönemde ne maksatla gündeme taşındığını anlamakta güçlük çekiyoruz." ifadeleri kullanılmıştı. Açıklamada ayrıca, “Hollanda makamlarından, ikili ilişkilerimizi ileri götürme irademizi zedeleyecek girişim ve açıklamalara biran evvel son vermelerini bekliyoruz.” denilmişti. 


CİHAN