"Uludere raporu sürece zarar verir"

DTK Eş Başkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, alt komisyonda kabul edilen taslak raporun mevcut haliyle kabul edilmesinin barış sürecine zarar vereceğini söyledi.

Uludere raporu sürece zarar verir
27 Mart 2013 Çarşamba 18:11 tarihinde eklendi.

 

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Uludere taslak raporu üzerindeki görüşmelere devam ediyor. Komisyonda söz alan DTK Eş Başkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, geçmiş yıllarda kendisinin de kısa bir süre İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı yaptığını hatırlatarak, “Komisyon başkanlığı yaptığım sürede hep vicdanım ile hareket ettim. Partime rağmen o dönemde sorun olan türbanla ilgili çalışmalar yaptım.

Neredeyse partimle karşı karşıya geldim. Çünkü vicdanımın emrettiğini yapıyordum. Komisyondan beklentimiz gerçekten vicdanın emrettiği şekilde hareket etmenizdir.” dedi. 
 
DEVLETİN HAKSIZLIĞINA KARŞI KURULDU
 
İnsan Hakları Komisyonu’nun devletin haksızlığına karşı insanları korumak ile görevli olduğunu kaydeden Türk, şöyle devam etti: “Bu komisyon bunun için kuruldu. Ama komisyonu bu noktaya getirmek maalesef mümkün olmadı, yürütülen siyasetin dengesine göre kararların oluştuğunu görüyoruz. Çünkü vicdanen kendimizi rahat görmediğimiz zaman alınan kararlar toplum vicdanında kabul görmediği zaman burada o dosyayı kapatma hakkına sahip değiliz.

Roboskililerin vicdanında bugün alt komisyonun ortaya çıkardığı rapor aklanmamıştır. Toplumun vicdanında da aklanmamıştır. Tarihi bir süreçten geçtiğimiz ifade ediyoruz. Bir çabanın ortaya konduğu bir dönem. Bu dönemi çok önemsiyoruz. Bugün sürdürülen siyasetin barış, kardeşlik, bütünleşme adına, eşitlik ilkesi doğrultusunda yürütülen bu siyasetin başarıya ulaşması için hepimizin ortaya çaba koyması gerekir. Roboski komisyonunun ortaya koyduğu son değerlendirme toplumu rahatlatmadığı gibi bu süreç ile ilgili duyguların, düşüncelerin, güvenin de sarsılacağının mesajı çıkar ortaya. Bu nedenle alt komisyon raporunun yeniden değerlendirilmesi gerekir.

Orada birçok soruya yanıt verilmediğini görüyorum. İşin başındakiler sorumlu olanların bu komisyona gelip ifade vermemesi veya bu komisyon tarafından çağrılıp dinlenmemesi büyük bir eksikliktir. Şimdi halka neyi anlatacağız. Genelkurmay başkanlığını, ilgili olan kişiyi bu işi yürüten komisyon düşüncesini bilmiyor, bir tartışma yapmamış. Hükümetten kimseyi buraya çağırıp bu kararın nasıl çıktığı konusunda bir bilgiye sahip değil. Bir komisyon sadece görüntülerle ilgili bir değerlendirmeyi yapmaya kalkışırsa, elbette ki eksik yapmış olur.”
 
Komisyonun bu eksikliği giderme noktasında çaba göstermesi gerektiğini kaydeden Türk, “Bu komisyonun ortaya konduğu raporun, komisyon tarafından kabulü halinde toplumsal bir tartışmanın ve içinde bulunduğumuz sürece zarar vereceğine inanıyorum. Özellikle bunu sizden rica ediyorum. Barış adına, bu sürecin daha doğru bir sürece evirilmesi adına komisyonun toplumsal vicdanı rahatlatmayan bu kararı onaylamaması gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.

CİHAN