Uludere'de 'İnsan Hakları' etkinliği

Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişinin yakınlarının yaşadığı Gülyazı Köyü'nde 10 Aralık nedeniyle İnsan Hakları Günü etkinliği düzenlenip, ölenlerin mezarı ziyaret edildi.

Uluderede İnsan Hakları etkinliği
10 Aralık 2013 Salı 18:40 tarihinde eklendi.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, olayın sorumlularının bulunup cezalandırılmasını istedi.
 
Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 kişi yaşamını yitirdi. Bölge baroları ile bazı sivil toplum örgütleri 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü etkinliklerine ölenlerin ailelerinin yaşadığı Uludere'nin Gülyazı Köyü'nden başladı.

Ölen 34 kişinin mezarları ziyaret edilip, dualar okunduktan sonra İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, savaşın son bulmasını isterken 2 yıl önce 34 kişinin katledildiğini söyledi. Bilici, "Bilindiği gibi, aradan iki yıl geçti ve Roboski'de 34 yurttaşımızı katleden kişiler halen devlet tarafından korunmaktadır. Bu kişilere bombardıman emri verenler, bu hava harekatının talimatını veren ve birinci dereceden sorumlusu siyasal iktidar, halen hesap vermiş değildir.

Bizler, bu katliamın faillerinin yargı önüne çıkarılması için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Katliamın yıldönümünün yaklaştığı şu günlerde bir kez daha bu sözümüzü yineliyor ve Roboski katliamını unutturmayacağımızı tekrarlıyoruz" dedi.
 
Bilici, insan hakları gününde acıları paylaşmaya geldiklerini belirterek, "Bundan 2 yıl önce insan haklarının en ağır ihlali gerçekleşti. Yaşam hakkının en ağır şeklini fütursuzca gerçekleştirdiler. Çoğu çocuk olmak üzere 34 insanımız, 34 Roboskili vahşice katledildi. Yaşam hakkına insan hakkına hiçbir saygı gösterilmedi. İnsan haklarının en ağır ihlali gerçekleşti Roboski'de ne yazık ki Roboski'de 28 aralık 2011'de gerçekleşen katliam Kürt halkının yüz yüze kaldığı karşılaştığı ilk katliam değildi" dedi.
 
Olayın soruşturmasının gizli bir şekilde yürütüldüğünü ve savcılığın hazırladığı fezlekede şüphelilerin isimlerinin dahi yer almadığını belirten Elçi, "Ve sonunda dosyalar askeri savcılığa yani askeri makamlara sevk edildi.

Askeri makamların hiyerarşi bir biçimde sorumlu olduğu bu suçun yine bizzat askeri savcılık tarafından etkili bir şekilde adil bir şekilde objektif bir şekilde sonuçlandırması mümkün değildir. Yani sonunda biz adalete olan insancımızı bu katliam soruşturması bağlamında yitirmiş bulunuyoruz. Bu eylemle anayasadaki ve yasalardaki en temel haklar ayaklar altına alınmıştır. Bu ağır katliamla aslında insancıl hukukun en temel kuralları ihlal edilmiştir" dedi.
 
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, soruşturmanın bir an önce sonuçlandırılmasını isteyerek, "Faillerin kimliklerini tespit edin ve onları adalet önüne çıkarın. ve işledikleri ağır suça denk gelen bir ceza ile cezalandırın. Aksi takdirde ne bu toplumun size güveni kalır, ne uluslararası hukukun size bir güveni kalır. ve insanlığa karşı işlenmiş bu suçun sorumluluğu uluslarası topluma düşer" dedi.
 
Ölenler arasında oğlu Vedat Encü'de bulunan Mercan Encü, çocuklarının faillerinin 2 yıldır bulunamadığını belirterek, "Nerede bizim çocuklarımızın failleri hala ortada yok. Hiçbir şey ortaya çıkmamıştır. Kim isterdik çocuğunu şu karın içine göndersin. Biz güzellik için çocuğumuzu göndermedik elbette kıyamet günü de bunun hesabı sorulacaktır" dedi.

DHA