Uludere'ye Ezidi akını

IŞİD'in Musul'un ardından ele geçirdiği Şengal (Sincar) İlçesi'nden kaçan Ezidilerden bugün yaklaşık 1500 kişi, Kuzey Irak'tan Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne sınırı yürüyerek geçiş yaptı.

Uludereye Ezidi akını
02 Eylül 2014 Salı 16:30 tarihinde eklendi.
IŞİD'in ele geçirdiği Şengal'in Sinan Bölgesi'nden kaçan Ezidilerden aralarında kadın, çocuk ve yaşlılarında bulunduğu yaklaşık 1500 kişi zorlu bir yolculuktan sonra Kuzey Irak üzerinden Türkiye'ye sınırına geldi. Uludere'ye bağlı köylere sınırı yaya olarak geçip ulaşan Ezidilerin, toz toprak içinde dağları yaya olarak aşarak yaptıkları yolculukta bitkin ve yorgun düştükleri görüldü. Kucaklarında ve omuzlarında çocuklarını taşıdıkları görülen Ezidiler, sınırı geçtikten sonra Uludere'nin Ortasu Köyü'ne götürüldü.
 
Ortasu Köyü'nde su ve yiyecek ihtiyaçları karşılanıp dinlenen Ezdiler, burada tek tek kayıt altına alındı. Ezidiler, buradan araçlarla Şırnak'ın Silopi, Cizre ile Mardin'in Midyat ilçelerinde oluşturulan kamplara gönderilecekleri belirtildi.
 
Ezidilerden İbrahim Xelef, Şengal'in Sinon bölgesinde yaşadıklarını belirterek, IŞİD kendi bölgelerine kadar gelmeleri üzerine evlerini terk ederek göç ettiklerini belirterek, Peşmergelerin kendilerine yardım etmediğini söyledi. Xelef, "IŞİD kızlarımızı götürdü, binlerce insanımızı öldürdü. Babamı öldürdüler, kardeşimi öldürdüler. 3 yeğenim açlıktan öldü. Şu anda Sêmele bölgesinden 8-10 saat yürüdükten sonra buraya gelebildik. Bizi kamplara götürsünler. Eğer Şengal, IŞİD'ten kurtarılırsa biz döneriz" dedi.