Ulusal Özel Eğitim Kongresi başladı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü’nce düzenlenen 23. Ulusal Özel Eğitim Kongresi bugün başladı.

30 Ekim 2013 Çarşamba 18:04 tarihinde eklendi.

Türkiye'de ilk kez engelli bireylerin özel eğitim almalarını sağlayan ve bu eğitimi yaygınlaştıran bilim adamı Doç. Dr. Mitat Enç anısına Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü’nce düzenlenen 23. Ulusal Özel Eğitim Kongresi bugün başladı. Kongrede; Ankara, Dokuz Eylül, Uludağ, Anadolu, Gazi, Selçuk, Marmara gibi pek çok üniversiteden yaklaşık 500 bilim insanı ve araştırmacı engelli bireylerin eğitimi konusunda bilgi verecek.

AİBÜ Kongre Merkezi’nde başlayan ve 3 gün sürecek Özel Eğitim Kongresi’nin açılışına Vali Yardımcısı Ömer Eru, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Gümüştekin, Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi Başkanı (EFDEK) ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bahar, Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıkmış, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Alpdoğan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan EFDEK Başkanı ve aynı zamanda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bahar, kongrenin ana temasının 21’inci yüzyılda özel eğitim olduğunun altını çizerek, “Özel eğitime gönül veren tüm akademisyenlerimizin katkılarıyla eğitim sistemimizin her kademesinde özel eğitimin önemi daha iyi anlaşılmış, devlet ve özel sektörle batı standartlarını yakalamak için yoğun bir çaba içine girilmiştir.

Çağın gerektirdiği nitelikte öğretmen yetiştirme yolunda akademisyenlerimizin sahip oldukları bilgi ve birikimlerin bu tip bilimsel platformlarda paylaşılması son derece önemlidir. Kongreden elde edilecek sonuçların hem ülkemizde hem de dünyada özel eğitime katkı sağlayacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

‘EĞİTİM HER ÜLKE İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR’

Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, üniversitenin köklü fakültelerinden biri olan Eğitim Fakültesi’nin son dönemlerde yaptığı çalışmalara dikkat çekerek, “Eğitim her ülke için olmazsa olmazdır. Üniversite olarak eğitim alanında bugüne kadar yaptığımız çalışmalar bundan sonra da devam edecek ve bütün öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz ve paydaşlarımızla en iyisini yapma noktasında gayretlerimiz sürecektir.” dedi. Rektör Coşkun, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere de teşekkür etti.

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da, nüfusun yüzde 13’ünü oluşturan engelli bireylerin yaşamlarını iyileştirmeye yönelik ‘iyi niyetli’ çalışmalar yaptıklarını anlatarak, engelli bireylerin yaşam kalitelerini artırmak amacıyla yerel yönetimlere yol gösteren kongrelerden biri olacak Özel Eğitim Kongresi’nin, kendileri için de faydalı olacağını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Zeynep Enç Sinkil, babası Doç. Dr. Mitat Enç’i anlattı. Sinkil, zaman zaman duygulanarak yaptığı konuşmasında, kendisi de görme engelli olan babasının yaşamı boyunca yılmadan engelli bireylerin eğitimi ve istihdamıyla ilgilendiğini anlattı. Zeynep Enç Sinkil’e Vali Yardımcısı Ömer Eru tarafından çiçek hediye edildi.

Kongre kapsamında ‘Öğretmen Yetiştirme ve İstihdamı’ paneli ve ‘Özel Eğitimde Yeni Yöntemler ve Teknolojik Çalışmalar’ konferansı ile çalıştaylar ve sözlü ve poster sunumlar gerçekleştirilecek. ‘Otizm’, ‘Üstün Zekalılar’, ‘Özel Eğitim Öğretmenleri’, ‘İşitme Yetersizliği’, ‘Teknoloji Kullanımı’, ‘Özel Eğitim’, ‘Zihinsel Yetersizlik’, ‘Aile Eğitimi’, Özel Eğitim Kurumları’, ‘Öğretmen Adayları’ ve ‘Okul Öncesinde Kaynaştırma’ gibi temalarda 180 sözlü ve 63 poster bildiri sunulacak kongre, 1 Kasım Cuma günü sona erecek.


CİHAN